Псориазис е хронично, незаразно заболяване на кожата, което засяга най-вече хора между 15 и 35-годишна възраст. Кожното заболяване има силно изразена генетична предразположеност. Имунната система заема основна роля в развитието на заболяването. Установена е връзка между развитието на псориазис и нарушен имунен отговор. За проявата му допринасят т.нар. провокиращи фактори.
Естеството на кожното заболяване изисква правилната комбинация от лечебни средства при всеки отделен пациент. Те зависят най-вече от степента и тежестта на заболяването.

Лечение на псориазис – основни похвати

За съжаление, поради наследствения му характер, за кожното заболяване не съществува окончателно средство за лечение. Но определени терапевтични подходи могат да облекчат проявите му и да смекчат тежестта на симптомите. Те включват средства за локално приложение, системна терапия и фототерапия (контролирано излагане на ултравиолетова светлина).

Локално лечение

За такива средства се определят тези, които се прилагат директно върху засегнатия участък. Този метод се използва при леки и умерени случаи и се смята за практически най-безвреден.
Сред най-популярните средства за локално приложение са кортикостероидите под формата на кремове, гелове, пяна, спрейове и мехлеми, както и катран, дитранол, салицилова киселина, локално приложение на ретиноиди (производна форма на витамин А), аналози на витамин D3 (калципотриол) и овлажняващи средства (Липобаза, Нанобаза).

Системно лечение

Тези методи се прилагат предимно при много тежки случаи, особено когато другите терапевтични средства не дават резултат. Познати са още като системна терапия и се препоръчват само в краен случай поради нежеланите странични ефекти.

Фототерапия

Този подход е съвременна алтернатива при лечението на кожното заболяване. Използва се естествена или изкуствена ултравиолетова светлина, като една от най-лесните форми на фототерапия представлява контролирано излагане на кожата на естествена слънчева светлина.
През студените месеци, когато слънцето се показва рядко, се налага използването на изкуствени източници на UVA и UVB самостоятелно или в комбинация с друг метод на лечение.

Ефикасността от лечението на псориазис зависи от придържане към метода на терапия

От личното отношение и спазването на предписаното лечение на всеки пациент зависи ефективността на терапията, независимо каква е тя. Най-честите причини за неспазване на лечението са липсата на моментално облекчение или консистенцията на локалните средства, които често се разнасят трудно и/или имат неприятна миризма.
За всички възможни средства за лечение на псориазис може да се посъветвате със специалистите от програма Псоралек, които са обединили усилията си, за да осигурят по-добро качество на живот на пациентите с псориазис.

borola