Псориазис е възпалително кожно заболяване, което засяга от 2% до 4% от населението на света. Заболяването е хронично, но не е заразно. Влияе се от реакции на имунната система и може да варира от средно до тежко. И както повечето хронични заболявания, псориазис се свързва с други здравословни проблеми като псориатичен артрит, диабет тип II и сърдечни заболявания.

Открита връзка между високо кръвно налягане и тежка форма на псориазис

Ново проучване доказва, че пациенти със средна до тежка форма на псориазис са изложени на голям риск от високо кръвно налягане (хипертония), в сравнение с хората, които не са диагностицирани с кожното заболяване.

От друга страна, хипертонията повишава сърдечно-съдовия риск, който се смята за едно от основните придружаващи заболявания при хора, които страдат от псориазис. Така се получава един затворен кръг от здравословни проблеми, който изисква взимане на навременни мерки.

Учените, които провели изследването за връзката между хипертония и кожното заболяване, искали да установят дали именно тежката форма на псориазис влияе негативно на кръвното налягане на пациенти, които страдат от двете състояния. Те обобщили данните от 1322 пациента, страдащи от псориазис и високо кръвно налягане и 11 977 контролни участници, които страдат само от артериална хипертония.

Резултатите доказали наличието на връзка между високо кръвно налягане и тежки прояви на псориазис. Това означава, че колкото по-тежка е формата на псориазис, толкова по-вероятно е пациентът да страда от повишено кръвно налягане.
Според това изследване за високо артериално налягане се смятат систолични показатели по-високи от 140 mmHg и диастолични – по-високи от 90 mmHg.

Какви други фактори могат да повлияят на резултатите от изследването?

Някои странични фактори могат да повлияят на резултатите. Такива са индекс на телесна маса (ИТМ), възраст, пол и вредни навици като тютюнопушене и консумация на алкохол.

Лечение на псориазис за овладяване на високо кръвно налягане

В обобщение може да се каже, че овладяване на тежката форма на псориазис и удължаване на периодите на ремисия може значително да облекчат негативните последствия за кръвното налягане, с оглед на доказаната взаимовръзка между двете здравословни състояния.
За правилния подход за лечение на псориазис може да се консултирате със специалистите от програма Псоралек, чиято мисия е да помогнат на всеки, който страда от псориазис в борбата с кожното заболяване.

borola