Полезни съвети при псориазис

Въпреки, че при лечението на псориазис е постигнат значителен напредък през последните няколко години, все още заболяването не може да бъде излекувано напълно. Все пак обаче състоянието на засегнатите може да се облекчи, както и да се удължат периодите на ремисия.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, с които значително ще подобрите състоянието си при псориазис.

Хидратирайте редовно кожата си

Доказано, е че здравата и хидратирана кожа е устойчива на редица заболявания. Добрата хидратация е от изключително значение за подобряване на кожните симптоми на псориазис. Редовното овлажняване спомага за намаляване на сърбежа и забавя обновяването на кожните клетки на псориатичните плаки. Дерматолозите препоръчват редовно да се нанасят подходящи хидратанти и емолиенти, които имитират водно-липидната мантия на кожата и действат като естествен овлажняващ фактор. Емолиентите предотвратявaт загубата на вода, омекотяват и успокояват кожата.

Увеличете приемът на вода

Освен чрез външна хидратация пиенето на повече вода, особено през летните месеци, поддържа необходимата влага на кожата. Приемът на вода през деня трябва да е около 1,5 литра като не е задължително тя да е минерална.

Проветрявайте помещенията и овлажнявайте въздуха

Голяма част от нас не отдават нужното значение на проветряването на помещенията, в които седят, особено през зимата. Необходимо е прозорците да се отварят поне 3-4 пъти дневно. За да не се изсушава въздухът оставете метална купичка с вода на парното, за да се изпарява. Важно е въздухът в помещението да е влажен. По този начин кожата ви няма да се изсушава допълнително.

Избягвайте козметика с ароматизатори и консерванти

Добре е хората с псориазис да използват само натурална козметика без допълнителни миризми. Съветваме ви да избирате такива продукти, на които изрично е упоменато, че са предназначени за чувствителна кожа. Много дерматолози препоръчват употребата на козметични продукти, които съдържат цинк пиритион. Използването на такива продукти успокоява, овлажнява, омекотява и подобрява еластичността на кожата.

Подбирайте внимателно храните, които консумирате

Храненето също има голямо значение за хората, страдащи от псориазис. Различните видове храни оказват влияние върху състоянието на кожата ви. В диетата включете повече пресни и необработени храни – плодове, зърнени храни, зеленчуци. Включете и риба в менюто си. Консумирайте повече фибри и омега-3-мастни киселини. Те съдържат вещества, потискащи продукцията на арахидонова киселина – естествена субстанция, която стимулира възпалителния процес и влошава псориазиса. Ограничавайте цитрусовите плодове, пържени и рафинирани храни, наситени мастни киселини (месо и млечни продукти), захар и бяло брашно. Не прекалявайте с алкохола, червените и тлъстите меса.

Избягвайте ваната и горещата вода

Освен, че не се препоръчва да се къпете с гореща вода, трябва да забравите и за продължителните вани, тъй като това може да раздразни допълнително кожата. Лекарите съветват да се използва хладка и дори студена вода, което ще помогне на зачервяванията и псориатичните плаки да изчезнат по-бързо. Между 3 и 5 минути след къпане се препоръчва нанасянето на подходящи хидратанти и емолиенти.