Псориазисът не прави изключение от повечето дерматологични заболявания и създава сериозен дискомфорт на засегнатите. Главното основание за страдание е породено от факта, че розовите или зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи, обикновено се локализират по видимите части на тялото като лицето, коленете, лактите, окосмената част на главата, ушите, гърба, ноктите. Понякога сърбежът и болката от разчесването на засегнатите зони са толкова нетърпими, че възпрепятстват изпълнението на елементарни ежедневни дейности. Това рефлектира негативно на личния, социалния и професионалния живот на потърпевшите. Резултатите на скорошно проучване, изследващо влиянието на хроничното заболяване на кожата върху качеството на живот го потвърждават, като недвусмислено сочат, че 75% от анкетираните се чувстват потиснати. Точно тук обаче се намесват психолозите в дързък опит да променят негативните мисли чрез трансформация на мирогледа. За целта те напомнят на хората с псориазис крилатата фраза на известния американски автор на афоризми Хорас Дженксън Браун, според която: „Животът е като огледало – усмихнеш ли му се, ще ти отвърне със същото“. В начинанието да формират у засегнатите позитивна нагласа към кожния проблем ги подкрепят и видни дерматолози. В какво се състоят практическите съвети, продукт на съвместните им усилия, ще узнаете в настоящата статия.

Полезни съвети за преодоляване на физическите и психически последствия при псориазис

Подходящо облекло

Сляпото следване на модните тенденции е противопоказно за хората с псориазис, тъй като голяма част от дрехите, последен писък на модата, не са съобразени с техните нужди. Деликатната кожа на засегнатите налага придържането към непреходната класика в облеклата, подчинени на идеята за удобство. Комфортът се осигурява най-вече от нежната прегръдка на естествени материи като лен и памук, които не дразнят дермата и й позволяват да диша.

Позитивни мисли

Макар да е смятан от мнозина за неблагонадежден, съветът за позитивното мислене наистина действа. Осмислянето и прилагането му в ежедневието би върнало усмивката на лицата на хората с псориазис. Могат да се уверят в това моментално, като изходят от утвърждаващата нагласа, че нищожно малка част от минувачите, с които се разминават по улицата, действително забелязват пораженията на псориатичните плаки върху кожата им.

Присъединяване към общност с еднакви потребности

Общуването с хора, които също имат псориазис, е удачен начин за обмяна на полезна информация и идеи за преодоляване на проблема. Прекрасна възможност това да се случи предоставя сайта на програма Псоралек. Освен осъществяването на контакт с пациенти от цялата страна потребителите могат да се свържат с висококвалифицирани медицински специалисти, които да им предоставят ценни съвети за справяне с негативното отражение на псориазиса върху качеството на живот. Ефективен контрол над състоянието пък може да се приложи по време на предлаганите безплатни прегледи и консултации в мрежата от клиники и консултативни центрове.

borola