Според различни проучвания псориатичния артрит засяга между 5 и 10% от хората с псориазис. Връзката и успоредното протичане на двете състояния се обясняват с тяхната обща природа. Те са генетично обусловени и с изразен автоимунен характер, който се дължи на погрешна реакция на имунната система. Неспецифичната реакция от страна на организма е много трудна за овладяване.

Това е основната причина, поради която псориазис и псориатичен артрит все още се разглеждат като заболявания, които може да се контролират, но не и да се излекуват напълно. По отношение на псориатичния артрит една от успешните мерки за намаляване тежестта на изявите му е правилното хранене – избягването на определени храни и по-честият прием на други.

Чрез подходящ диетичен режим се цели постигането на няколко ефекта.

Първо – важно е поддържането на по-ниско тегло и избягване натрупването на излишни килограми. С това ще се предпазят ставите от ненужно натоварване и артритът няма да предизвиква сериозни неудобства.
Второ – важно е да се избягват храни, които действат като отключващи фактори спрямо изявите на псориазис и псориатичен артрит.

В този смисъл е важно да се отбележи, че не съществува универсален диетичен режим, подходящ за всеки засегнат от псориазис и неговите артритни усложнения. За постигане на облекчение на симптомите е необходим индивидуален подход от страна на лекар и пациент и изпробване на различни хранителни режими до откриването на такъв, даващ максимално задоволителни резултати.

Все пак като общоприет подход се препоръчва избягване или поне редуциране приема на цитруси, мляко, яйца и други продукти с потенциално алергенни свойства. По-рядко трябва да се употребяват алкохолните напитки и твърде сладки продукти. При голяма част от хората с псориатичен артрит се наблюдава подобряване на състоянието при спазването на безглутенов хранителен режим и избягване приема на зърнени продукти поне в периодите на обостряне на псориазис и неговите ставни прояви.

Необходимо е да се подчертае, че всеки лечебен или облекчителен подход, свързан с диети и спазване на каквито и да било хранителни ограничения, трябва да бъде внимателно обмислен и одобрен от лекар или диетолог за максимална ефективност и минимални нежелани последствия.

borola