Причини и провокиращи фактори за поява на псориазис

Какви са причините за поява на псориазис?

Все още точната причина за поява на псориазис не е изяснена напълно. Причините може да бъдат генетични, имунологични, произтичащи от околната среда и психологически.

Категорично е доказано, че заболяването има наследствена предразположеност. Това не означава, че всеки, наследил гени за псориазис ще развие състоянието. В случай, че един oт родителите е болен от псориазис, рискът да заболее детето варира от 17-20%, а когато и двамата родители боледуват, вероятноста да заболее детето се покачва на 31-75%.

Знае се също, че имунната система заема основна роля в развитието на заболяването. Последни проучвания посочват връзката между развитието на псориазиса и нарушен имунен отговор.
За проява на псориазис допринасят т.нар. провокиращи фактори. Тези фактори променят функционирането на кожните клетки, ускорявайки степента на тяхното производство и излющване.

Провокиращи (отключващи) фактори за поява на псориазис

Провокиращите фактори биват външни и вътрешни. Най-честите външни провокиращи фактори са травми, оперативни интервенции, инфекции, някои лекарства (бета-блокери, литиеви препарати, антибиотици и др.), климатични фактори, прекомерен прием на алкохол и тютюнопушене.

Сред вътрешните провокиращи заболяването фактори са нервното напрежение, стресът (в 30% от случаите заболяването може да се провокира от психотравми) и хормонални въздействия (бременност, раждане, пубертет и др.)

Нервно напрежение и стрес като провокиращи фактори за поява на псориазис

Специалисти са установили връзката между внезапни, силно емоционално натоварващи събития с псориазиса. Стресът е значителен фактор, който може да доведе до първа поява на псориазиса и продължаване на обривите. Много често той е отговорен за “отключване” на псориазиса. Ефектите от нервното напрежение и стреса са трудни за оценка, тъй като те са много индивидуални. Различните нива на стрес може да се отразят по различен начин на всеки човек.

Лекарствата като провокиращ фактор за поява на псориазис

Някои лекраства също се посочват като провокиращ фактор за поява на псориазис. Това са:

  • литий – използва се за лечение на психиатрични заболявания. Влошава (или провокира) псориазиса при приблизително половината от хората с псориазис, които го приемат.
  • бета блокери – някои бета блокери, предписвани главно за високо кръвно налягане, влошават псориазиса при около една четвърт до една трета от пациентите с псориазис, които ги употребяват. Някои бета блокери могат също да породят нови пристъпи на псориазис у хора, които не са страдали преди от това състояние.
  • кортикостероиди – използват се за лечение на псориазис и могат да бъдат много ефективни. Важно е те да се употребяват по предписание. Прекомерната им употреба или внезапното спиране на кортикостероиди, приемани през устата може да влоши псориазиса.
  • анти-маларийни препарати – за квинолиновите лекарства, използвани за лечение не само на малария, но и на състояния като артрит и лупус, се знае че причиняват обостряния на псориазиса при някои хора.

Нараняването по кожата като провокиращ фактор за появата на на псориазис

Псориазисът може да се появи по участъци от кожата, които са били наранявани или травмирани – ваксинации, порязвания, одрасквания, хирургични белези или силно изгоряла от слънцето кожа, татуировки, кожни възпаления, акупунктура, химично дразнене, витилиго – всичките те могат да ускорят псориазиса у някои хора. Този тип отключване на псоризис е известно като феномен на Кьобнер, на името на лекар, живял през 19-ти век. Той развил нови псориатични лезии след като е бил ухапан от коня си.

Пушенето като провокиращ фактор за поява на псориазис

Цигареният дим съдържа над 3000 токсични вещества. Общоизвестно е, че пушенето увеличава производството на свободни радикали от организма, които ускоряват стареенето на кожата. Пушенето има също вредно влияние върху имунната система. Цигареният дим засяга не само тези, които пушат. Пасивните пушачи също излагат здравето си на риск.
Доказано е, че пушачите са склонни към по-тежки, неподатливи на лечение форми на псориазис, отколкото непушачите. Пушенето увеличава също риска от някои инфекции на гърлото, които могат да ускорят обострянията на псориазиса.

Инфекциите като провокиращ фактор за поява на псориазис

Редица проучвания показват, че някои инфекции могат да провокират псориазиса. Стрептококовите инфекции, напр. инфекции на гърлото, често предшестват отключването на гутатния псориазис. Лекуването на инфекцията може в много случаи да облекчи или изчисти псориазиса. Този вид псориазис обикновено не се повтаря, но може да бъде последван от плакатен псориазис.