Посещението при дерматолог е от решаващо значение за назначаване на подходяща терапия при псориазис. Ето защо е добре пациентите да се подготвят за нея до най-малкия детайл. Нека видим как да го сторят в редовете по-долу.

Полезни съвети в полза на страдащите от псориазис, на които им предстои дерматологичен преглед

Преди прегледа

Идентифициране на симптомите и на чувствата
От съществено значение е в дните преди прегледа хората с псориазис да си отбелязват в специално пригоден дневник както физическите (болка, сърбеж), така и емоционалните симптоми (стрес, тъга), които изпитват. Подробното описание на състоянието ще помогне на лекаря да избере необходимата терапия.

Информиране за заболяването
Разширявайки и задълбочавайки знанията си за псориазис, пациентите ще комуникират по-лесно и пълноценно с лекуващия лекар. Именно поради това е добре да се запознаят подробно с особеностите на кожното заболяване.

Обмяна на опит с други пациенти
Включването в групи за взаимопомощ дава възможност на страдащите от псориазис да почерпят от опита на хора в тяхното положение и да прилагат добрите практики в своето ежедневие. Ще им помогне да се чувстват по-добре в собствената си кожа и да овладеят притеснението си преди предстоящото посещение при дерматолог.

По време на прегледа

Осигуряване на емоционална подкрепа
Посещението при дерматолога с близък приятел или роднина е от изключителна полза за пациентите с псориазис. Така те ще се чувстват по-спокойни. Ако довереният човек бъде допуснат да присъства по време на прегледа, той може да участва активно в разговора и впоследствие да припомни на засегнатия важни аспекти от консултацията.

Водене на записки
Записването на препоръките на лекуващия лекар е особено важно за пациентите с псориазис. Така няма да пропуснат нещо важно и могат да си ги припомнят във всеки един момент.

Задаване на въпроси
В случай че по време на прегледа възникнат неясноти, страдащият от псориазис непременно трябва да ги разсее. Не е срамно да се задават въпроси, срамното е да се тъне в неведение и то за толкова важно нещо като здравето.

Опитни специалисти, на които могат да се доверят хората с псориазис

Ние от екипа на програма Псоралек припомняме на хората с псориазис, че могат да се възползват от безплатните прегледи и училища, които се организират в различни градове в страната. За целта е необходимо единствено да се запишат на посочените телефони в сайта на Програмата. Доверявайки се на екипа ни, пациентите ще направят най-доброто вложение в своето здраве и ще получат ценни насоки за овладяване на кожния проблем.

borola