Свалянето на излишните килограми е изпитан начин, с чиято помощ хората с псориазис могат да подобрят състоянието на своята кожа. Ето защо в редовете по-долу ще обърнем специално внимание на стратегиите, с които засегнатите да постигнат здравословно тегло.

Методи, посредством които хората с псориазис могат да спечелят войната с кантара и да наложат ефективен контрол над състоянието си

Придържане към здравословен хранителен режим

Следването на ежедневно меню, в което протеините, въглехидратите и мазнините са в правилното съотношение, е изпитан начин, чрез който страдащите от псориазис могат да преборят излишните килограми. В диетата им непременно трябва да присъстват повече плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, риба, храни с цели зърна и умерено количество месо. Препоръчително е да избягват консумацията на продукти, изобилстващи от наситени мазнини, захар и сол. Необходимо е да поддържат оптимален воден баланс в организма, като приемат достатъчно течности (1,5-2 л дневно), най-добре вода.

Поддържане на здравословни хранителни навици

Придобиването на адекватна култура на хранене също е важна крачка, чрез която хората с псориазис могат да спечелят войната с кантара и да подобрят състоянието на кожата. За целта трябва да хапват често, но по малко и по възможност в точно определени часове. В случай че внезапно прегладнеят, могат да потушат вълчия глад с плод или нискомаслено мляко. Добре е да отделят дължимото внимание на всяко хапване, да се хранят спокойно и да дъвчат бавно храната.

Увеличаване на физическата активност

За да свалят излишните килограми и да подобрят симптомите на псориазис, потърпевшите непременно трябва да включат повече спорт в своето ежедневие. Необходимо е спортните активности да са съобразени със състоянието им. Уместно е да се избягват дейности, които натоварват ставите. Това важи с особена сила за хората, които освен псориазис имат и псориатичен артрит. За предпочитане е тренировките да не са интензивни и продължителни. Доказано благотворен ефект са енергичното ходене, карането на велосипед, танцуването и плуването.

Още много ценни съвети в полза на хората с псориазис

Свалянето на излишното тегло е само едно от разковничетата за овладяване симптомите на псориазис и удължаване периода на ремисия. Останалите ключове за справяне с упоритото кожно заболяване заинтересованите могат да открият в интерактивния сайт на програма Псоралек. В него на едно място са събрани знанията и опитът на висококвалифицирани специалисти дерматолози, които на достъпен език предоставят компетентна и актуална здравна информация в помощ на страдащите от кожното заболяване. Освен информативна Програмата има и практическа насоченост. Регулярно се провеждат безплатни онлайн консултации с експерти в областта на дерматологията и училища за псориазис.

borola