Псориазис вулгарис е диагнозата, която е поставена на над 80% от хората с псориазис по света. Сред най-мъчителните проблеми за тези хора е внезапното и напълно неочаквано обостряне на заболяването след период на различна по продължителност ремисия. Напълно естествено обострянето на характерните псориазисни плаки и появата на нови такива на различни места по тялото заварват пациентите неподготвени и справянето с тях е същинско предизвикателство. Затова ще посочим основните причини за обостряне изявите на псориазис вулгарис и ще предложим метод за успешно справяне с тях.

PASI-индекс при псориазис вулгарис

За това колко сериозна е изявата на псориазис вулгарис се съди по стойността на един специфичен показател – т.нар. PASI-индекс.

PASI-индексът в превод на български означава площ на псориазиса и индекс на тежест на заболяването. Най-общо показва каква площ от тялото е покрита с псориазисни плаки и доколко характерните за псориазис симптоми, като зачервяване на кожата и сърбеж, влошават начина на живот на болния.

Причини за обостряне на псориазис вулгарис

По-висок PASI-индекс показва по-силна изява на псориазис вулгарис. Като основни отключващи фактори за обостряне на заболяването специалистите посочват:

– нараняване на кожата: одраскване, порязване, изгаряне, поставяне на инжекция или татуировка – всичко това може да отключи появата на псориазисна плака по кожата дори след продължителни периоди на ремисия

– бактериална инфекция: най-често развитието на дори лека стрептококова инфекция на гърлото също води до обостряне на псориазис вулгарис

– натрупване на стрес: при прекомерно психическо напрягане и невъзможност за справяне със стреса немалко хора отчитат влошаване на псориазисните плаки или поява на нови такива на различни места по тялото

– прием на определени лекарства: всеки, страдащ от псориазис вулгарис, трябва да информира лекуващия си дерматолог за лекарствата, които приема редовно. Някои медикаменти водят до обостряне на псориазис като страничен ефект

Лечение на псориазис вулгарис: как да се справите по-успешно с плаките?

Все още се разработват нови медицински методи за цялостно и успешно лечение на псориазис. Много хора с псориазис вулгарис, притеснени от внезапните му атаки, се решават на скъпи и ненужно тежки методи на лечение. Това невинаги е необходимо.

При временно влошаване на състоянието на псориазисните плаки специалистите от програма Псоралек препоръчват употреба на продукти за локално лечение на псориазис. По този начин се постига овладяване на атаките на псориазис вулгарис. Освен това прилагането на локална терапия е по-безопасната алтернатива на системното и биологично лечение на псориазис вулгарис.

borola