Като хронично-рецидивиращо кожно заболяване псориазисът има характерни периоди на ремисия, през които не се наблюдават клинични симптоми и кожни изменения. Различни статистически проучвания сочат, че в България хората с псориазис са над 100 хиляди, като част от тях все още не са диагностицирани. Псориазисът не е само кожно страдание, а има сериозни психологически, лични и социални последици. Чувството за невъзможност на пациентите да контролират заболяването си се трансформира в усещане, че не могат да контролират съдбата си.

Истината е, че все още нито едно лечение не може да излекува напълно болестта, но съществуват различни ефективни начини, с които да удължите периодите на ремисия и да контролирате продължително заболяването. Информираността и обучението на хората, страдащи от псориазис, са от изключително значение за облекчаване на болестта. Не се притеснявайте да задавате въпроси на личния си лекар или дерматолога, като например:

– Какви опции на лечение имам?
– Какви са потенциалните ползи и рискове?
– Как да прилагам правилно лечението?
– Колко бързо ще настъпи подобрението?
– Колко ще струва предлаганото лечение?
– Какви са новостите в лечението?

Има не малко фактори, които отключват обострянето на псориазиса, като преумора, твърде силни емоции, студ, горещина и др. Опитайте се да откриете към кои от тях сте най-чувствителни. В домакинската работа избягвайте агресивните почистващи средства, защото те дразнят кожата. Избирайте хипоалергенни препарати за миене на съдове. Научете се да се освобождавате от стреса, като релаксирате по всякакви начини – масажи, йога и др.

Правилната грижа за кожата също има водещо значение за продълължителния контрол над псориазиса. За тази цел има няколко правила, които трябва да знаете и да спазвате. Миенето и къпането трябва да са с вода, чиято температура да не е по висока от 38 градуса, т.е хладка, а не гореща. Кожата трябва да се хидратира сутрин и вечер с подходящи кремове или лосиони, които не съдържат спирт и ароматизатори. За предпочитане е дрехите, които носите да са памучни и не много впити. Избягвайте протриването на кожата от колани, обувки, часовници и бижута.

Важно е да отбележим, че дори когато се почувствате добре трябва да продължите лечението, а не да го спирате, защото е възможно да настъпи ново обостряне. Помнете, че лечението, което е подходящо за вас, не е задължително да е същото, предписано за друг пациент с подобна форма на псориазис!

borola