В първата част на новината Ви запознахме с начина на развитие на псориазиса, кои хора засяга заболяването и как се проявява и диагностицира то. Във втората част ще се спрем по-подробно върху причините за поява и обостряне на псориазиса, както и върху някои препоръки, относно подобряването на цялостния вид на кожата на засегнатите от него.

Псориазисът е характерен с изявите и ремисиите (временно понижаване или изчезване на симптомите на заболяването) си, независимо от приложението на различни терапии. Според специалисти имунната система също играе ключова роля за провокирането на симптомите на псориазиса или с други думи, псориазисът е свързан с нарушаването на функцията на специфичен вид имунни клетки – Т-клетките. Не бива да се изключва и наследствения фактор като причина за появата му, тъй като се наблюдава наличие на заболяването в родове, в които няколко човека са били засегнати от него.

От друга страна, фактори, които могат да доведат до обостряне на псориазиса са тютюнопушенето, студения въздух през зимата, сухия вятър и въздух, ежедневния стрес и тревожност, наличието на суха кожа, заболяването от даден вид инфекция, както и употребата на някои медикаменти.

Алкохолът има същото действие, но с разликата, че влияе и върху двата пола. Псориазисът може да се изяви и като последствие от липсата на баланс и промяна в хормоналните нива в организма.Това дава обяснение и на въпроса защо в периоди като пубертет или менопауза симптомите на състоянието са по-често срещани. При жените псориазисът се влошава и след раждането като преди това – в периода на бременността, жените съобщават за подобрение на състоянието си.

Според мнението на специалисти, хората с псориазис е добре да се придържат към прилагането на средства за миене на кожата, поддържащи влажността й – сапуни, шампоани и др. Благоприятно въздействие върху състоянието на кожата има и умереното излагане на слънчева светлина.

borola