Псориазис вулгарис – същност

Псориазис вулгарис е най-често срещаната форма на псориазис. Това е заболяване, засягащо хората от цял свят.
Псориазисът е сериозен проблем със социално значение тъй като при около 15% от хората, страдащи от него се наблюдават не само кожни изменения, но и засягане на опорно-двигателния апарат. При пациентите, страдащи от псориазис вулгарис се наблюдава наследствена обремененост. Според данни от проведени проучвания в България засегнати от заболяването са над 100 000 души.

Липсата на витамини и микроелементи – често срещан проблем при пациентите с псориазис вулгарис

Установено е, че при много от пациентите, страдащи от това заболяване се наблюдава липса на витамин А, В12, Д, цинк, фолиева киселина, мед. За да се подобри състоянието на кожата на тези пациенти е добре те да снабдяват организма си с изброените витамини. Един от най-важните от тях е витамин Д. Приемът му води до облекчаване на много възпалителни заболявания като псориазис вулгарис.

Според изследване, проведено в Израел в района на Мъртво море, излагането на слънчева светлина води до значително облекчаване на симптомите на псориазис. Причината за този благоприятен ефект е, че тя стимулира производството на витамин Д и по-специално – витамин Д3. Известно е, че почти всеки орган в човешкото тяло е снабден с рецептори за витамин Д3. Кожата като най-големият телесен орган, изложен на слънчева светлина произвежда витамин Д, като също така притежава рецептори за него. Ето защо така витамин Д3 допринася за регулиране на лющенето на кожата и анормалния растеж на клетките й при пациенти с псориазис вулгарис. Този факт прави терапията със слънчева светлина един от подходящите начини за облекчаване на състоянието им.

Много хора прекарват деня си работейки в закрити помещения и голяма част от тях не се осмеляват да излязат навън без слънцезащитен крем. Това е и една от главните причини малка част от хората да успяват да снабдят организма си с витамин Д3, както и да поддържат баланса му в организма си. Доказано е, че употребата на слънцезащитни продукти може да възпрепятства до 95% от производството на този витамин в кожата.

Освен чрез умереното излагане на слънчева светлина витамин Д3 може да бъде доставен чрез консумацията на храни, които го съдържат като ядки, риба и др.
Доставянето на витамин Д3 в организма на пациенти, засегнати от псориазис вулгарис е един от подходящите и ефективни начини за подобряване на кожното им състояние.

borola