Псориазис в детска възраст съставлява 15% от всички случаи на псориазис. Кое води до появата му при малчуганите и как да се овладее? Вижте в редовете по-долу!

Рискови фактори за отключване на псориазис в детска възраст

Предразполагащите фактори за развитие на псориазис при деца са:

Инфекции

Инфекциозните заболявания лесно могат да доведат до разстройване на нормалната функция на имунната система. Това от своя страна е сериозна предпоставка за появата на псориазисни огнища при малчуганите.

Затлъстяване

Децата със затлъстяване имат повече кожни гънки от връстниците си с нормално телесно тегло. Това превръща кожата в идеален терен за развитие на псориазис.

Лекарства

Възможно е някои медикаменти (литиеви соли; бета блокери), прилагани при деца с хипертония, също да благоприятстват появата на псориазис. Лекарствата срещу малария също увеличават риска от развитие на кожното заболяване в детска възраст.

Кожни наранявания

Охлузвания, изгаряния, порязвания и всякакви други леки увреждания на епидермиса могат да отключат псориазис при децата.

Стрес

Силното нервно напрежение е враг на кожата. То отслабва имунитета и може да доведе до развитието на възпалителни процеси в детската кожа и тя да се покрие с псориатични плаки.

Методи за овладяване на псориазис в детска възраст

За овладяване симптомите на псориазис при деца се прибягва до:

Локално лечение

Локалните медикаменти (кремове с витамин D, шампоани със салицилова киселина или катран и др.) са средство на избор при псориазис в детска възраст. Те се назначават от лекар специалист, който определя точната схема на лечение. Обикновено дават добри резултати. Единственият недостатък е, че някои са неудобни за прилагане.

Фототерапия – успешен начин за налагане на ефективен контрол над псориазис в детска възраст

Контролираното излагане на ултравиолетова светлина също се прилага успешно за овладяване на псориазис при малчуганите. Дерматологът е този, който определя дали кожата на детето ще се повлияе по-добре от слънчеви бани, или от облъчване с изкуствени UV лъчи.

Системни лекарства

Системно лечение се прилага в по-тежки случаи на псориазис при деца. То включва употребата на перорални и интравенозни лекарства. Големият недостатък на тези медикаменти е, че имат сериозни странични ефекти. Това е причината да се предписват само в краен случай.

Сигурна подкрепа при псориазис в детска възраст

Ние от програма Псоралек приканваме родителите на деца с псориазис да се възползват от възможността за онлайн консултация. Услугата е напълно безплатна. Преглед при дерматолог може да се извърши в клиника „Борола“, разположена в сърцето на София, след предварително записан час на тел. 02/ 983 6211.

borola