Според статистически данни между 70-80% от псориатиците страдат от псориазис в окосмената част на главата. В случай че и вие попадате в тази статистика, не пропускайте настоящата статия. В следващите редове ще предоставим повече полезна информация за проблема и за начините за неговото контролиране.

Характерни особености на псориазис в окосмената част на главата

Псориазисът на скалпа може да бъде в лека или тежка форма. При леката форма псориатичните плаки са малко на брой, при тежката – са повече, напукват се и се лющят. Кожата е зачервена, сърбяща и силно чувствителна. В най-тежките случаи плаките се разпространяват извън линията на косата. Психическото състояние на пациента се влошава, а това на свой ред довежда до избягване на социалните контакти. За щастие, съществуват редица начини и средства за осъществяване на добър контрол на кожното заболяване. Стриктното придържане към тях гарантира активен живот и добро здравословно състояние на засегнатите.

Начини за контрол на псориазис в окосмената част на главата

При наличие на псориазис на скалпа лечението е двуетапно. Най-напред се успокояват псориатичните огнища по кожата, след това се преминава към поддържаща терапия. Продуктите, които значително могат да подобрят вида и състоянието на кожата, респективно самочувствието и качеството на живот на засегнатите, са:

Хидратанти и емолиенти

Тези продукти, част от които са и Липобаза (Lipobase) – дневен емолиент и Нанобаза (Nanobase) – нощен емолиент, са едни от най-важните в грижата за псориатичната кожа. Те възстановяват естествената кожна защита и поддържат кожата гладка и еластична. За постигане на оптимален ефект се препоръчва да се използват ежедневно. Имат отлична поносимост, не цапат и не изсушават. Нанасят се лесно и са подходящи за дълготрайна употреба.

Шампоани и лосиони на базата на салицилова киселина и урея

Салициловата киселина и уреята в продукти като шампоани и лосиони са от огромна помощ за много от пациентите с псориазис на главата. Салициловата киселина се бори с кожното възпаление, намалява дебелината на плаките и помага за излющването на люспите. Уреята – хидратира кожата.

Продукти с гликолова киселина

Гликоловата киселина е ценна съставка в продуктите за грижа за псориатичната кожа. Тя нежно ексфолира кожата, прави я мека и гладка.

Още полезна информация за псориазис в окосмената част на главата

Ако тази статия ви е била от полза и искате да научите още за проблема, можете да посетите интерактивния сайт на програма Псоралек www.psoralek.com. В него ще откриете ценна информация за кожното заболяване и ще разберете стратегиите за живот без страдание. Може да се възползвате и от безплатната онлайн консултация с доказан специалист, която предлагаме.

borola