Псориазис е кожно заболяване, чиито прояви може да засегнат буквално всяко място по тялото ни. Все пак, има характерни телесни зони, където заболяването атакува най-често и сред тях е кожата на главата и лицето. Поради това, в настоящата публикация ще разгледаме случаите на псориазис на главата, при които е засегнато и лицето.

Медицината все още не предлага метод за пълно лечение на псориазис, за която и да било форма на заболяването. От това страдат всички пациенти и най-вече тези, при които псориазис засяга главата и лицето, защото за тях е най-трудно да прикрият последствията от заболяването.

Форми на псориазис на главата, когато е засегнато и лицето

Когато псориазис засегне лицето, той най-често се проявява със зачервяване на кожата и образуване на характерни псориатични плаки. Обикновено такива се появяват в зоните на:

– скалпа

– граничната зона между челото и косата

– по клепачите

– зад ушите

Псориазис на скалпа е сред най-разпространените форми на заболяването. Налице е зачервяване на кожата на скалпа, която се изсушава и лющи. Състоянието често се бърка с пърхот или себореен дерматит.

Третирането на “щетите” при псориазис на главата трябва да се осъществява винаги по щадящ кожата начин, защото кожата на главата и лицето е силно чувствителна към агресивни намеси.

Предпазване от слънчево изгаряне – основна грижа при псориазис на главата и лицето

Отдавна е известно, че слънчевите лъчи оказват много позитивно влияние на кожата, засегната от псориазис. Неслучайно един от методите за облекчаване проявите на псориазис е т.нар. фототерапия, при която засегнатите кожни зони се облъчват със специална ултравиолетова светлина и в точно определени дози. Именно спецификата на прилаганите ултравиолетови лъчи е това, което прави този метод ефективен и го отличава от стандартните слънчеви бани. Макар и хората с псориазис да се изкушават да се изложат за по-продължително време на слънце и да разчитат на получаването на здравословен слънчев загар, те трябва да запомнят едно нещо. При псориазис излагането на слънце за умерени периоди от време може и да носи облекчение, но същевременно един от основните фактори, който обостря проявите на псориазис на главата е слънчевото изгаряне.

Как да третирате псориазис на главата и лицето?

Спецификата на нежната кожа на лицето предполага хората с псориазис, засягащ главата и лицевитe зони, да разчитат на няколко специфични съвета:

– целогодишно предпазване от сериозно слънчево изгаряне

– ползване на овлажняващи кожата козметични продукти (хидратанти) без добавени оцветители, ароматизатори и други агресивни агенти

консултиране с лекар за насочване към подходящи продукти, с които да овладеят псориазиса на главата.

В помощ на хората с псориазис програма Псоралек организира редовни училища за псориазис и безплатни прегледи, където всеки може да бъде насочен към подходяща за него терапия.

borola