Като хронично-рецидивиращо заболяване псориазисът се характеризира с периоди на ремисия и периоди на обостряне на оплакванията. Рецидивите настъпват под влиянието на редица фактори, а сериозна предпоставка за появата им са инфекции, прием на лекарства и др. Капризите на времето при смяна на сезоните също са важен фактор в протичане на псориазиса. И макар при една част от засегнатите да не се наблюдава сезонна зависимост, при 10% от пациентите настъпва рязко влошаване на симптомите през лятото и есента. В настоящата статия ще фокусираме вниманието си върху грижата за псориатичната кожа през по-хладното време на годината.

Основни грижи при псориазис през есента

Овлажнявайте въздуха в помещенията

Промяната на атмосферните условия неминуемо предвещава началото на новия отоплителен сезон. И ако в колективното съзнание камината се асоциира със семейния уют, то за хората с псориазис тя е символ на страдание. Това е разбираемо предвид факта, че топлината, която излъчват отоплителните уреди, води до изсъхване на кожата на засегнатите. За да се предотврати обострянето на симптомите, причинено от подобни външни фактори, е необходимо “жертвите” на кожното страдание своевременно да се сдобият с овлажнител за въздух. Този практичен уред значително ще повиши влажността в дома им и в резултат те ефективно ще овладеят признаците на заболяването.

Осигурете си допълнителна хидратация

През есента е от съществена важност да се подсили хидролипидният баланс на кожата и да се хидратират засегнатите от псориазис зони на тялото. Препоръчва се ежедневната употреба на качествени хидратиращи продукти и емолиенти. При голяма част от засегнатите допълнително облекчение носи и прилагането на емолиенти като Липобаза и Нанобаза, които подобряват хидролипидната структура на кожата.

Пазете се от инфекции

Преходният сезон, в който се намираме, подлага на изпитание организма на хората с псориазис. Те трябва да се приспособят не само към големите температурни амплитуди, но и да се предпазят от проникване на болестотворни микроби в тялото.

Цялостна грижа за хората с псориазис по всяко време на годината

Висококвалифицираните медицински специалисти от програма Псоралек са изцяло посветени на каузата да осигурят необходимите грижи за хората с псориазис. Те превръщат знанията, информацията и дългогодишния си опит в работеща система за контрол и овладяване на заболяването и справяне с негативното му отражение върху качеството на живот не само на страдащите, но и на техните семейства.

borola