Наскоро ви запознахме с една от успешните мерки, с които може да овладеете проявите на псориазис – диета. Посочихме няколко типа хранителни продукти, приемът на които е оказал сериозна подкрепа на много пациенти в борбата им с това коварно кожно заболяване. Сега ще посочим съответно и продуктите, които трябва да отсъстват от трапезата, за да отсъстват и псориазисните кожни плаки за по-дълги периоди.

При псориазис – диета бедна на мазнини

Това е препоръка, древна колкото и самото заболяване. Отдавна е известно, че мазните храни влошават състоянието на пациентите с псориазис. Вредният им ефект се усеща в няколко посоки. От една страна прекомерният прием на мазнини затормозява работата на черния дроб и забавя функциите му. Това забавя процесите на очистване на организма от токсични отпадни продукти и такива, провокиращи възпалителни процеси. В такива условия хората с псориазис усещат проявите на заболяването с пълна сила. От друга страна, редовният прием на мазни храни е най-прекият път към натрупване на наднормено тегло – още един от сериозните провокатори на псориазисните атаки. В групата на мазните храни, които хората с псориазис трябва да избягват, попадат мазното месо (говеждо, свинско, патешко), ядките (особено лешници и фъстъци), високомаслени сирена, майонеза и др.

Внимавайте с подправките и солта

С особено внимание трябва да се подхожда и към подправките. Силно пикантните и солени храни са противопоказни на хората с псориазис. Тук попадат колбаси, сини, пушени и други ароматни сирена и кашкавали, сосове и прочее.

Имайте едно наум и по отношене на зърнените продукти

Това е традиционна препоръка към хората с псориазис. Основната опасност идва от често срещаната непоносимост към глутен, който се съдържа във високи количества в зърнените продукти. Непоносимостта към това съединение е скрита – протича без ясни симптоми и може да се установи само със специални изследвания, но приемът на глутен от хора с такава непоносимост може да има сериозни последствия, особено, ако те имат и псориазис.

Противоречивите ползи от белтъчните храни

Хората с псориазис губят сериозно количество белтъчини (протеини) с преждевременно зреещите и лющещи се кожни клетки, но повишаването на приема на протеини при тях е нож с две остриета. Основната причина за това се крие в процесите на преработка на протеините, при които се отделят съединения, които може да обострят кожните възпаления. Затова приемът на белтъчни храни трябва да е умерен – да не се избягва, но и да не се прекалява.

А алкохолът?

Консумацията на алкохол също е необходимо да се лимитира. От една страна алкохолните продукти се считат за пряк провокатор на псориазисните атаки, а от друга страна „замезването“ покрай питиетата често е причина за прием на мазни, пресолени или пикантни храни – вече посочени като враг на хората с псориазис.

Правилният хранителен режим при псориазис е средство, с което макар и да не се лекува, псориазисът може да бъде държан под контрол. Правилните терапевтични методи, назначени от специалисти може да се комбинират с препоръките за прием или избягване на определени храни според индивидуалните особености на всеки пациент. Правилната диета при псориазис не бива да се разглежда като подтикване към сериозни лишения или гладуване. Напротив, това е просто препоръка, за да успее всеки да открие храните, които облекчават състоянието му и тези, които го влошават. По този начин всеки пациент сам ще нагоди хранителните си навици към псориазиса.

borola