Кожните заболявания са сред най-неприятните от естетична гледна точка, защото в някои случаи е невъзможно да се прикрият смущаващите им прояви. Лидер сред тях е псориазисът, който засяга на практика цялото тяло и някои зони, засегнати от него, е невъзможно да се скрият от погледа на околните – ноктите, скалпът, лицето.

Според специалистите има два основни метода, с които се облекчават значително атаките на псориазис – диета и емоционално спокойствие. Намаляването на стреса доказано води и до намаляване остротата на псориазисните прояви, а диетата при псориазис е средство, с което може успешно да се елиминират продуктите, обострящи кожните смущения.

При псориазис – диета, насочена към очистването на организма

Псориазис все още се разглежда като невъзможно за пълно излекуване заболяване. Съществуват обаче медикаментозни методи, които може значително да облекчат неговите прояви, и които много лекари успешно предписват на своите пациенти. Това, с което пациентите могат сами да си помогнат е избягването на храните и продуктите, преработката на които затормозява работата на черния дроб. Счита се, че претоварването на този важен детоксикиращ орган и натрупването на токсини и отпадни продукти в тялото засилват атаките на псориазиса и обострят проявите му.

Кои храни са препоръчителни

В този аспект на страдащите от псориазис се препоръчват храни и продукти, които се преработват бързо, осигуряват витамини, лесноусвоими хранителни вещества и антиоксиданти. Те са важни за понижаване на оксидативния стрес, който доказано влошава псориазиса.

Плодове и зеленчуци

Пресните и сурови плодове и зеленчици трябва да съставляват около 80% от хранителния прием на болните. Много важна е чистотата на тези продукти – да не са третирани с хербициди, пестициди и да не съдържат консерванти и оцветители. Подобни съединения, наред с всички останали последствия, водят и до обостряне на псориазиса.

Кисело мляко

Макар и високопротеинов продукт, каквито по принцип е добре да се избягват от хората с псориазис, киселото мляко е полезна храна за тях. Богато е на полезни бактерии, допълващи състава на естествената чревна микрофлора. Това подпомага дейността на червата, допринасяйки за намаляването на инфекциозните процеси в организма, които засилват атаките на псориазиса.

Месо

От месата се препоръчват бялото пилешко месо и рибите, с по-мазно месо (богато на омега-3 мастни киселини) като скумрия и сьомга.

Като цяло се препоръчва насочване към нискокалорична диета, особено в период на обострен псориазис. Интересен факт е, че от историческа гледна точка най-сериозни спадове в разпространението на заболяването са наблюдавани в периодите на войни и други бедствия, когато снабдяването с храна е било ограничено. Освен това псориазисът се повлиява добре и от намаляването на теглото, особено при пациентите с някой и друг излишен килограм.

Скоро ще разгледаме и продуктите, които специалистите препоръчват да бъдат избягвани от хората с псориазис.

borola