Забулен в мистерия, която тепърва предстои да бъде разплетена, псориазис е вълнувал и продължава да вълнува едни от най-великите умове на човечеството. И всичко това с една-единствена цел – да разкрият истината за кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Ще се убедите сами в казаното в редовете по-долу. Там сме поместили откъс от произведение на именит писател и от изказване на бележит учен, в които болестта се разглежда от друг ъгъл. Преди да престъпим към тях обаче, нека си припомним с какво се характеризира псориазис.

Накратко за псориазис

Псориазис е кожно заболяване. Протича с хронично-рецидивиращ ход. Казано на обикновен език това означава, че има периоди на ремисия и обостряне на симптомите. Характеризира се с наличие на обрив, който е във вид на папули (подутини) с диаметър от 1-3 мм до 2-3 см; розово-червен на цвят, покрит със сребристо-бели люспи. Най-често се появява на скалпа и на лакътни и коленни стави. По-рядко по другите части на тялото.

Джон Ъпдейк за псориазис

Американският писател Джон Ъпдейк отделя значително място на псориазис в романа „Кентавърът“, донесъл му широка популярност с излизането си през 1963 г. Причината за лирическото отклонение се корени във факта, че главният герой е в плен на кожното заболяване. Насладете се на подбран откъс от произведението в превод на един от най-големите ни преводачи от английски език Кръстан Дянков.

„И ако светът ме гледаше, щеше да се сепне, защото коремът ми, нацвъкан като от голяма птица, бе покрит с червени петна колкото монети. Псориазис. Самото име на моята алергия, тъй чуждо, че да си изкривиш устата, тъй объркано, че да заекнеш, още повече засилваше самоунижението. „Самоунижение“ или „алергия“ — чудех се как да го наричам. Не беше болест, тъй като произлизаше от самия мен.

И понеже е алергия, влияеше се от всичко:

шоколад, пържени картофи, нишесте, захар, мазнина, нервна възбуда, от сухо, от тъмно, от притеснение, от затворено пространство, от умерен климат — с една дума, алергия от живота. […] За да ме направи човек, господ ме беше благословил с едно ритмично проклятие, което вдишвах и издишвах с всеки негов сезон. Лятното слънце стапяше раничките ми; до септември гърдите и краката ми биваха чисти, с изключение на едва забележимите петънца, тези невидимо бледи семена, които дългата суха сянка на есента и зимата довеждаше до ново избуяване. Проклятието достигаше пълния си разцвет през пролетта; но после засилващото се слънце обещаваше изцеление.“

В. Н. Шилов за псориазис

Кандидатът на медицинските науки В. Н. Шилов също обръща заслужено внимание на тайнствения псориазис:
„Преди петнадесет години мой приятел се разболя от псориазис. Аз изчетох цяла бездна от литература по този въпрос и установих, че досега никой не е успял да разбере природата на това заболяване. Навсякъде все един рефрен „загадъчна, тайнствена болест“ и това е всичко.

Ние не сме наясно с причините и механизмите на поява и развитие.

Всеки път лекарите пристъпват към метода проба и грешка. Непредсказуемостта на заболяването води дотам, че дори и с помощта на доказани средства, които преди това са помагали на болния, често вместо подобряване се получава обостряне. Резултатът всеки път е непредсказуем и лекарят се превръща във врачка, която гадае: ще помогне – няма да помогне?

Псориазисът води до страшни психологически проблеми. Представете си едно младо и красиво момиче, покрито с корички. Нейните преживявания, свързани с усещането й за непълноценност, са много по-страшни от физическите страдания, които причинява псориазис. А постоянният стрес, изменяйки хормоналния фон, само изостря тежестта на заболяването.
Разкриването на същността на псориазис, в допълнение към възможността за разработване на нови методи за лечение, носят в себе си и мощен психотерапевтичен заряд. Болните от псориазис трябва да знаят своите предимства пред обикновените хора и да се ползват от тях. Те не са аутсайдери, те са острието на еволюцията.”

Скритите предимства на хората с псориазис

Редица учени се присъединяват към ласкавите думи на д-р Шилов по адрес на псориатиците. Те привеждат и конкретни доказателства, в подкрепа на тезата, че хората с тази диагноза имат някои предимства пред останалите.

По-младолики

Страдащите от псориазис обикновено изглеждат с десет години по-млади от своите връстници.

По-потентни и умни

Благодарение на повишената антиоксидантна защита при болните от псориазис се увеличава времето на живот на азотния оксид (NO). Това съединение, обявено през 1993 г. за молекула на годината, подобрява потентността. Освен това стимулира паметта. Доказано е, че колкото повече е азотният оксид в организма на човека, толкова по-добре работи неговата памет. И като стана дума за интелектуална способност… При пациентите с псориазис е засилен разпада на нуклеинови киселини. Това води до увеличаване количествата пикочна киселина, която стимулира нервната тъкан. Тясната връзка между нивото на пикочна киселина и високото ниво на интелектуална активност е научно доказана.

По-адаптивни

Хората с псориазис са принудени постоянно да преодоляват комплекси по повод своя външен вид, да доказват на всички, че заболяването не е стигма. Тази ежедневна принудителна борба за признание в обществото ги прави по-адаптивни от останалите хора.

По-защитени от UV лъчите

Защитата срещу опасните ултравиолетови лъчи е гарантирана от високото ниво на антиоксидантна защита.

С по-малък риск от онкологични заболявания

При болните от псориазис нивото на рецепторите на програмираната клетъчна гибел е много високо. Ако клетката е дефектна, тя бързо умира и се заменя от здрава, което от своя страна означава, че рискът от онкологични заболявания при псориатиците е по-нисък.

Oще интересна и полезна информация за псориазис

В случай че статията ви е била интересна, ние от екипа на програма Псоралек ви приканваме да посещавате редовно нашия интерактивен сайт. Плод на усилията на изтъкнати специалисти дерматолози, в него е събрана на едно място още полезна информация за кожното заболяване. Целта на начинанието е да се осигури цялостна висококачествена грижа за хората с псориазис и да се преодолеят предразсъдъците на обществото.

borola