Кожният сърбеж е един от най-неприятните симптоми на псориазис. Дискомфортът, който причинява, е толкова голям, че сериозно влошава качеството на живот на засегнатите. Неимоверното желание за почесване на кожата в засегнатите от псориатични плаки участъци по тялото като колене, лакти, окосмена част на главата, уши и гръб, не дава мира на потърпевшите дори в малките часове на деня. Пряко следствие от будните нощи са честото и внезапно променящо се емоционално състояние, и намалената способност за съсредоточаване и изпълнение на ежедневните задачи. За щастие, негативните последици за здравето могат да бъдат минимизирани с помощта на някои изпитани практики за облекчаване на сърбежа от псориазис.

Високоефективни методи за преодоляване на сърбежа, провокиран от псориазис

Избор на подходящо облекло

Плътно прилепналите по тялото дрехи трябва да се избягват, тъй като са в директен контакт с деликатната кожа на страдащите от псориазис. При триене раздразват псориатичните плаки и предизвикват сърбеж в засегнатите участъци. Вместо тях е добре да се заложи на широки облекла от естествени материи, които позволява на тялото да диша. Не бива да се носят вълнени плетива, тъй като текстилните влакна, добити от животни, причиняват раздразнения и сърбежът се усилва.

Правилно почистване и хидратиране на кожата

Грижите за най-големия външен орган на тялото са от ключово значение за успокояване на сърбежа при псориазис. Стриктното придържане към препоръчаната от специалиста по кожни болести дермокозметика е предпоставка за облекчаване на неприятния симптом. Освен употребата на измивни продукти с pH между 4-4,5, които не съдържат парфюми и агресивни химикали, е добре върху кожата да се нанасят хидратанти и емолиенти като Липобаза и Нанобаза. Тези иновативни продукти възстановяват водно-липидния баланс на кожата и действат като мощно оръжие срещу сърбежа.

Овлажняване на въздуха

Сухият въздух в помещенията през хладните месеци от годината се отразява пагубно на състоянието на страдащите от псориазис. Под негово въздействие кожата се напуква и сърбежът се усилва многократно. Разумно решение за успокояването му предоставя овлажнителят за въздух. Той повишава нивата на атмосферната влажност в обитаваната стая и спомага за овладяване на сърбежа.

Стратегии за дългосрочно овладяване на симптомите на псориазис при деца и възрастни

Сърбежът далеч не е единственият симптом, с който трябва да се справят хората с псориазис. Ежедневно предизвикателство за тях представляват зачервените плаки, покрити със сребристо-бели люспи, както и грубата и напукана кожа. Изпитани начини за дългосрочно облекчаване на оплакванията потърпевшите могат да открият в специализирания сайт на програма Псоралек. Той събира на едно място знанията, информацията и опита на висококвалифицирани специалисти и ги превръща в работеща система за контрол и овладяване на хронично-рецидивиращото кожно заболяване. Резултатът – пълноценен живот за хората с псориазис!

borola