Когато човек за първи път се сблъска с проявите на кожното заболяване псориазис, първият въпрос, който му изниква в съзнанието е дали заболяването е заразно. Не! Псориазис е незаразно кожно заболяване, което обаче влошава качеството на живот на всеки, засегнат от проявите му. Симптомите предизвикват както физическо, така и психологическо неудобство. Въздействието на заболяването е комплексно – може да се прояви чрез усещане за обща умора, депресивни състояния и най-вече поява на люспести псориатични плаки.

При псориазис нормалните темпове на регенерация на епидермалните клетки са нарушени и се получава натрупване на неузрели клетки на повърхността на кожата, което води до образуване на люспи и среброто-бели псориатични плаки на най-горния слой на кожата.

Псориазис е кожно заболяване с изразен автоимунен характер и наследствена обусловеност!

Това, че псориазис не се предава от един човек на друг се дължи на факта, че заболяването е със силно изразен автоимунен характер – имунната система възприема здравите клетки за заплаха за организма и реагира срещу тях. В резултат на тази „атака“ е възможно да се стигне до последващи здравословни усложнения и придружаващи заболявания.

Кожното възпаление е едно от най-сериозните последствия на псориазис. За съжаление именно образуваните кожни плаки на повърхността на кожата предизвикват тревога у хората относно това дали заболяването не се предава при контакт.

Псориазис се отличава и със силно изразена генетична предразположеност – още една индикация за незаразния характер на заболяването. Изследвания доказват наличието на поне 30% фамилна предразположеност при хората с псориазис. Сериозно внимание обаче трябва да се обърне и на външните предразполагащи фактори за отключване на кожното заболяване. Такива могат да бъдат тревожност, стрес, свръх тегло, прекаляване с алкохола и дори някои медикаменти.

Псориазис е кожно заболяване, което изисква ефективни действия и адекватни грижи за облекчаване на възпалението!

Всекидневното приложение на овлажняващи средства (Липобаза, Нанобаза) е от съществена важност за облекчаване на състоянието. Независимо къде се локализират псориатичните плаки, овлажняването им облекчава кожния дискомфорт.

Псориазис се повлиява добре и от терапията с локални средства и фототерапия. При много тежки случаи се препоръчва прилагането на системно лечение. За всякакви въпроси, свързани с псориазис, всеки засегнат може да се обърне към специалистите от програма Псоралек – всичко за псориазиса на едно място!

borola