Първосигналната реакция на повечето хора, когато зърнат човек с псориазис е да се отдръпнат и да се стремят да избягват директен контакт с него, опасявайки се, че може да сполети и тях. Много изследвания относно природата на това кожно заболяване обаче са дали категоричен отговор.

Псориазис не е заразно заболяване

Няма как псориазис да се предаде от болен на здрав човек, дори и при директен контакт между тях. Основният начин за разпространение е свързан с унаследяване на специфични гени, отговорни за изявата на болестта в определен етап от живота на човек.

Кога се проявява псориазисът?

За това, че псориазис не се предава между хората най-силно показателен е фактът, че заболяването може да се прояви у хора, които никога не са били в контакт с болен. Достатъчно е да са носители на въпросните гени и да са подложени за определен период на отключващите псориазис фактори като студено, сухо и ветровито време, нараняване на кожата, злоупотреби с алкохол или развитие на някаква инфекция в организма.

Псориазис не се предава на други хора, но лесно мигрира по тялото и се разпространява в различни зони на кожата

Въпреки, че не се разпространява при контакт между хората псориазис има неприятната способност да се разпростира постепенно по различни зони на тялото на засегнатия човек. С течение на времето може да се засегнат лактите, коленете, скалпа, ушите, ноктите, зоните под седалището и прочее.

Какво е нужно, за да се контролира псориазисът?

За да се държи заболяването под контрол, т.е. да се постигне продължителен период на ремисия е необходимо да се редуцира стресът, да се спазва рационален хранителен режим. Важно условие е хората с псориазис да се пазят от физически травми и нараняване на кожата и да разчитат на правилни и качествени продукти за овладяване на псориазиса.

borola