Скорошно проучване сочи, че почти половината от хората с псориазис, определят като незадоволително качеството на сексуалния си живот. Високото ниво на неудовлетвореност сред засегнатите едва ли трябва да ни изненадва предвид особеностите на кожното заболяване. И макар в очите на потърпевшите насладата от интимното общуване с партньора да изглежда безвъзвратно изгубена, това не е така! Пълноценните сексуални отношение са възможни, стига да се спазват някои основни правила.

Начини за постигане на активен и пълноценен полов живот при хора с псориазиса

Диалог

Конструктивният диалог винаги е основата за разрешаване на проблеми от всякакво естество. Сексуалните не правят изключение, още по-малко при хората с псориазис. За да се достигне до градивни разговори обаче, е необходимо предварително да се създаде позитивна атмосфера на разбирателство и взаимност между партньорите. Страховете и излишното неудобство трябва да бъдат преодолени. Овладяването им коства много усилия особено когато предстои беседа по толкова деликатни теми като псориазис и сексуални взаимоотношения, но е единственият начин, за да се обсъдят „болните“ въпроси.

Приемане на собствената личност

Усвояването на умението за приемане на собственото АЗ е ключово за постигане на пълноценни сексуални отношения. Всеки има недостатъци, но едни хора се фокусират върху тях, а други се съсредоточават върху положителните. От съществено значение е хората с псориазис да заобичат тялото си. Утвърждаващата мисъл, че псориатичните плаки са просто кожни несъвършенства, които не могат да контролират живота им, ще им помогне да натрупат повече самоувереност. Самочувствието, пък е сигурна предпоставка, че няма да се срамуват да разголят не само душата, но и тялото пред партньора си.

Съобразяване с особеностите на псориатичната кожа

След преодоляване на психологическите фактори, които възпрепятстват пълноценно сексуално общуване, хората с псориазис трябва да се справят с пречките от чисто физическо естество. Необходимо е да бъдат особено внимателни в размяната на интимните ласки с партньора си, за да не раздразнят поразените от псориатични плаки части на тялото.

Надеждна информация за повишаване на сексуалната култура при хора с псориазис

Съветите за повишаване на удовлетвореността от сексуалното общуване при страдащи от псориазис не се изчерпват с тук посочените. Повече по темата заинтересованите могат да открият на сайта на програма Псоралек. Онлайн платформата е събрала на едно място знанията, информацията и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, за да ги превърне в работеща система за контрол и овладяване на псориазиса и да се справи с негативното му отражение върху качеството на живот на хората с псориазис и техните семейства.

borola