Според съвременните медицински данни псориазис се разглежда като заболяване с автоимунен характер и се изявява под въздействието на комбинация от фактори на средата – стрес, нараняване на кожата, затлъстяване, прием на определени лекарства, развитие на инфекция (най-вече стрептококова).
През миналата година обаче е публикувано проучване, според което псориазисните атаки се стимулират и от токсини, отделяни от гъбичките от род Кандида (Candida).

Връзка между псориазис и гъбичките Кандида

Споменатото по-горе проучване е проведено в САЩ сред хора, засегнати от псориазис. При 60% от тях са отчетени положителни резултати при изследване за наличие на гъбички от род Кандида. Част от пациентите са проявявали симптоми на гъбична инфекция, при други било установено само носителство на въпросните микроорганизми. Отдавна се знае, че гъбичките от род Кандида са причина за развитие на вагинални инфекции (кандидози) при жените или за усложнения след протичане на вирусна инфекция например. Задълбочените проучвания на тези микроорганизми само затвърждават впечатлението, че те са важен фактор за протичането на редица автоимунни заболявания, каквото е и псориазис.

Какво е автоимунно заболяване?

Автоимунното заболяване е състояние, при което имунната система не функционира правилно и започва да атакува здрави телесни тъкани. Все още се спори за точните причини за тези патологични прояви. Счита се обаче, че нелекувана хронична инфекция често е в основата на такива патологични прояви. Инфекциите, причинени от гъбички Кандида напълно отговарят на условията да се превърнат в причина за автоимунни реакции в организма.

Гъбичките Кандида навлизат в организма основно през чревния тракт, където нарушават баланса на естествената микрофлора и отделят различни токсини. Нерядко водят до сериозни чревни проблеми. Токсичните продукти от дейността на тези микроорганизми навлизат в кръвния ток, отключвайки различни реакции на имунната система. Счита се, че част от тези реакции са в основата на псориазисните атаки. Освен това чревните проблеми, предизвикани от гъбичките от род Кандида са причина за често срещаната непоносимост към глутен, характерна за хората с псориазис.

Овладяването на псориазиса се постига по-лесно след елиминиране на последствията от гъбичките Кандида

Съществува едно изпитано средство за прочистване на тялото и овладяване атаките на псориазис – диета. С правилно хранене може да се постигне детоксикация на организма, да се елиминират токсините, отделяни от гъбичките Кандида, както и да се регулира тяхната численост.
Правилната диета при псориазис е насочена към консумация на някои полезни храни и избягването на други – вредни храни. Автоимунно заболяване като псориазис изисква да се редуцира консумацията на млечни продукти (високомаслени), а за предпочитане са тези, богати на омега-3 мастни киселини.

borola