Хората с псориазис са застрашени от повишен риск от развитие на диабет от втори тип сочат резултатите от проведено проучване, извършено благодарение на над половин милион доброволци. Ръководител на изследването е д-р Рахат Азфар от университета на Пенсилвания във Филаделфия.
Взимайки предвид различни фактори като телесното тегло и други, eкипът от учени стига до извода, че хората, страдащи от тежка форма на заболяването, са с 46% по голям риск от развитие и на диабет тип 2, в сравнение с останалите, които не са засегнати от кожното заболяване.
Учените извършват наблюдения върху 100 000 доброволци, засегнати от псориазис и 400 000, нестрадащи от него, като нито един човек не е бил с поставена диагноза диабет.

В периода на изследването 3,7% от хората в първата група са били засегнати от диабет, а във втората – 3,4%.

Вследствие на сравняването на фактори като високо кръвно налягане, тегло и възраст става ясно, че кожното заболяване се свързва с повишена опасност от развитие на диабет. Това се отнася с осбено голяма сила за групата от 6200 души, страдащи от тежка форма на псориазис. На 6,3 % от тях е поставена диагнозата диабет.

По мнението на специалистите протичащите в организма възпалителни процеси, характерни както за псориазиса така и за захарния диабет са обяснението за връзката между двете заболявания. Според д-р Рахат Азфар е възможно чрез промени в кръвния поток, кожното заболяване да стане причина за възпаление с хроничен характер, като така се увеличава риска от развитие на диабет.

Както стана ясно, някои от факторите, свързани с повишен риск от псориазис и диабет са едни и същи и за двете заболявания. Пример за такъв е наднорменото телесно тегло. Д-р Рахат Азфар съветва хората, страдащи от тежка форма на псориазис, да предприемат определени профилактични мерки като придържането към здравословно хранене и извършване на редовна физическа активност за да предотвратят появата на диабет.

borola