Резултатите от редица проучвания показват, че хората, които са с наднормено тегло и затлъстяване са по-предразположени към псориазис – възпалително незаразно кожно заболяване, което засяга между 2 и 4% от населението в световен мащаб. Но съществуват данни, че обратната взаимозависимост също важи.
Подобно на други възпалителни заболявания, псориазисът се свързва и с повишен риск от инфаркт на миокарда, особено при по-младите хора с тежък псориазис. А всеизвестен факт е, че затлъстяването допълнително повишава риска от сърдечни проблеми. Затова хората, които страдат от псориазис и са със свръх тегло, трябва с особено внимание да подходят към тези два проблема.

Взаимовръзка между псориазис и затлъстяване

Епидемията от наднормено тегло и затлъстяване в развитите страни расте с бързи темпове и причините за това са комплексни – комбинация между гени, намалена физическа активност и повишен прием на калории, идващи от вредни, висококалорични храни. Лошото е, че много често млади хора с тежка форма на псориазис страдат и от проблеми с теглото.

Общото между двете състояния е повишена продукция на възпалителни цитокини (белтъчни молекули, използвани за междуклетъчна комуникация), за които е известно, че допринасят за признаци на метаболитния синдром като хипертония, дислипидемия и инсулинова резистентност.

Съществуват данни, които доказват друга негативна взаимозависимост между кожното заболяване и затлъстяването – това, че наднорменото тегло намалява терапевтичната полза от някои от медикаментите, използвани за лечение на псориазис, т.е. при хора с наднормено тегло е много вероятно терапията да е с по-ниска ефективност.

Сам по себе си псориазисът води до сериозни психологически, социални и лични негативни последици, а в комбинация със затлъстяване, предизвикателството за пациентите става двойно.

Какви са съветите на специалистите?

Предприемането на адекватни мерки за намаляване на телесното тегло и постигането на трайно отслабване са едни от ключовите съвети за облекчаване на състоянието. Подходящият хранителен режим, съобразен със спецификата на кожното заболяване, и интегриране на повече движение в ежедневието са сред първите препоръки на специалистите. Защото колкото повече са излишните килограми, толкова повече може да се влоши кожното заболяване.

След като за псориазис не съществува окончателно лечение, е необходимо да се прилагат подходящи и препоръчани от специалист терапии, които да доведат до желаното овладяване на кожните прояви. Най-голям процент от страдащите от кожното заболяване са подходящи за локално лечение и се повлияват добре от него.

Благодарение на екипните усилия на създателите на програма Псоралек цялата полезна информация за хората, страдащи от псориазис, е поместена на едно място.

borola