Различни проучвания показват, че при пациенти с псориазис се среща повишаване на телесното тегло и затлъстяване – самостоятелно или като част от метаболитен синдром. Обикновено затлъстяването и псориазиса имат общи патогенетични механизми.

Каква е връзката между псориазис и затлъстяване?

Според експертите пациентите с псориазис са с повишен риск от затлъстяване поради повишените нива на т.нар хормон на мастната тъкан – лептин. Физиологичната роля на този хормон е свързана с регулиране приема на храна и депониране на мазнини в мастните депа. За него се смята, че има роля в имунните и възпалителни процеси. Повишените нива на лептин увеличават риска от хипертония, диабет тип 2 и други заболявания. Лептиновата концентрация обикновено е директно свързана със затлъстяване и промени в телесното тегло. Лептинът се среща основно в мастната тъкан, яйчниците, тънките черва и черния дроб. От друга страна хиперлипидемията (повишени нива на липиди в кръвта) по време на затлъстяване често е свързана с лептинова резистентност. Високите нива на лептин при пациенти със затлъстяване могат да играят важна роля за проявите на псориазис.

Много често се прави връзка между псориазис и затлъстяване, но специалистите са на мнение, че затлъстяването може да е фактор, който отключва псориазиса. Обикновено, ако се приложи ниско енергийна диета пациентите с кожен проблем подобряват значително състоянието си.
Друг интересен факт е свързан с хормона резистин. Правени са много изследвания на пациенти с псориазис, при които са установени високи нива на този хормон в сравнение със здрави хора. След лечение на псориазис тези нива се понижават до нормални стойности.

Какво съветват специалистите?

Когато даден пациент страда от затлъстяване трябва да се предприемат мерки за понижаване на телесното тегло. Диетичният режим е подходящ начин за намаляване на излишните килограми. Трябва да се ограничи приемът на тлъсти меса и колбаси. Препоръчва се консумация на риба. Добре е да се приемат много сурови плодове и зеленчуци. Може да се хапват не голямо количество ядки и семена. Сиренето и киселото мляко също са подходящи продукти.

borola