Необходимо е всеки човек да полага рационални грижи за поддържане здравето на сърдечно-съдовата си система. Особено силно това важи обаче за хората с псориазис, при които се счита, че заболяването увеличава риска от поява и на сърдечни проблеми.

В какво се състои връзката

В основата на псориазиса, подобно на други автоимунни заболявания, стоят възпалителни процеси, провокирани от погрешното разпознаване на някои компоненти като чужди за тялото от страна на имунната система. При псориазис тези възпалителни процеси се проявяват със зачервявания в различни области на тялото или с появата на псориатичен артрит.

Възпалението може да засегне и кръвоносните съдове и да се създадат условия за развитие на атеросклероза или други увреждащи структурата на съдовете състояния. Проучванията на данните за протичането на псориазиса у изследваните пациенти показва, че при хора с често рецидивиращи прояви на това заболяване, независимо от възрастта, е много вероятно да се развият и сърдечно-съдови заболявания и е необходимо да се вземат профилактични мерки в тази насока.

Намаляване на риска

Няколко са мерките, които могат да се предприемат в подобни случаи.
– поддържане на добра физическа активност
– редуциране на стреса и снемане на физическото напрежение
– преразглеждане на хранителния режим – избягване на силни подправки, пресолени и мазни храни
– повишен прием на Омега-3 киселини – те се посочват не само като незаменими и задължителни за прием за поддържането на добро здраве, но и като много добре повлияващи псориазисните прояви, поради благоприятната им роля за намаляването на възпалението.

borola