От псориазис страдат изключително много хора по целия свят. Сред тях има известни политици, членове на важни семейства, на кралски и царски фамилии, интелектуалци.

Какво знаем за псориазис?

Псориазисът е кожно страдание, познато от дълбока древност. През последните няколко години са правени редица проучвания, които показват нови данни за медицинското състояние. Първоначалните твърдения на учените, че псориазис е само кожно заболяване бяха опровергани. Днес специалистите са категорични, че в патогенезата на псориазиса има съществено участие и имунната система.
Кожните прояви на псориазиса често създават проблеми в общуването на страдащите. Качеството на живот на пациентите с псориазис е силно нарушено. Псориазисът е сериозно заболяване, което не е заразно, но често околните реагират негативно при вида на кожните изменения.

Фактори, влияещи на псориазис

Различни фактори може да повлияят появата на псориазис. Това са травми, хирургични интервенции, слънчева светлина, медикаменти, стрес, тютюнопушене и др.

Как протича псориазис?

Често малките плаки са естетичен проблем, но има случаи когато е засегнато цялото тяло и тогава преодоляването е изключително трудно. Заболяването протича с хронично-рецидивиращ ход, т.е. случаите на обостряне са придружени със случаи на липса на активност на заболяването. Периодът на ремисия може да продължи различно дълго време. Колкото по-голям е периода на ремисия, толкова по-добре се повлияват пациентите.
Хроничните форми се характеризират с наличие на единични плаки, разположени по лактите и коленете. Рецидивите започват под влияние на провокиращи фактори и често са придружени от сърбеж. При голяма част от пациентите се наблюдават спонтанни ремисии.

Какви са проблемите при лечение на псориазис?

Според дерматолозите 80% от пациентите с псориазис са подходящи за локално лечение. Поради това фокусът на лечението е именно върху този вид терапия.
Съществен проблем при лечението на псориазис е непридържане на пациентите към назначената терапия. Най-честите причини за непридържане към лечението, съобщени от пациентите са три – неприятно за употреба, отнема много време за приложение и липса на ефикасност. Най-ефективното лечение за псориазис се оказва това, което пациентът ще приложи най-добре.
Резултатите от проведено проучване показват, че пациентите с псориазис предпочитат продукти за локално приложение под формата на гел. Като причини за това те посочват, че гел формата на продуктите е прозрачна, не капе, не съдържа алкохол, приятна и лесна за нанасяне, не изсушава и без това сухата и лющеща се плака и има изключително бърза резорбция.

borola