Вместо псориазисът да контролира вас, вие контролирайте него! Как?

В световен мащаб от псориазис са засегнати милиони хора. Освен кожни промени заболяването предизвиква силно изразено неудобство по време на социални контакти и емоционален дискомфорт, които могат да доведат до желание за изолация. След всичко казано до тук може би с право се питате: “Има ли начин за преодоляване на проблемите, произтичащи от псориазиса?” Отговорът на този въпрос е положителен. За целта е необходимо да се следват няколко съвета, които ще помогнат за поддържане на доброто състояние на кожата. Това от своя страна ще доведе до по-малко проблеми при общуване с околните и ще възвърне увереността на пациентите с псориазис.

Следването на описаните по-долу ефективни съвети помага за придобиване на добър външен вид на кожата

Понижете нивата на стреса

Дерматолозите са единодушни, че стресът е основен спътник на пациентите с псориазис, както и един от основните фактори, водещи до задълбочаване на заболяването. Ето защо е препоръчително да се понижат нивата му. Доказаните начини за целта са много – практикуване на йога, медитация, четене на книги, слушане на музика, разходки сред природата и др.

Придържайте се към редовна физическа активност

Спираме се на нея тъй като тя подпомага борбата със стреса, стимулира функциите на всички органи и тъкани в тялото и активира кръвообращението. Подходяща физическа активност за пациенти с псориазис е тениса, бадминтона, умерения джогинг, голфа, ходенето пеша, аеробиката, гребането, карането на колело. Добре е упражненията да са с честота най-малко 2-3 пъти седмично.

През зимата носете ръкавици с памучна подплата

По този начин се предотвратява дразненето на кожата. Не се препоръчва носенето на гумени ръкавици, тъй като това може да предизвиква силно кожно раздразнение.

Откажете се от почистването на люспите

Много пациенти с псориазис могат да “се изкушат” да отстранят появилите се люспи, но това е противопоказно. Причината? По този начин може да се стигне до кървене на кожата и да се затрудни провежданото лечение на псориазиса. Локалното приложение на продукти, съдържащи активна съставка цинк пиритион е препоръчван от специалистите метод за ефективно поддържане на добрия външен вид на кожата при пациенти с псориазис.

borola