Освен че се проявява в различни форми, коварният псориазис засяга различни части на тялото. Важно е да се знае кои са най-уязвимите места от кожата, тъй като това е ключ към избор на подходящо лечение.

Къде най-често се локализира псориазисът?

Скалп

При повече от половината пациенти с псориазис псориатичните плаки са разположени по окосмената част на главата. Те са бели и люспести, подобни на пърхот. В някои случаи се разпростират към челото, зад ушите и по тила. Причиняват силен сърбеж. Разчесването им крие риск от възпаление на кожата, а понякога дори и кървене.

Лице

Макар и рядко псориазисът засяга и лицето. Състоянието оказва голямо влияние върху качеството на живот, тъй като плаките са видими. Те се разполагат по веждите, около носа, устата и ушите. Поради чувствителността на кожата в тези области, потърпевшите непременно трябва да се консултират с опитен специалист, преди да започнат каквото и да било лечение.

Колена и лакти

Кожата на изпъкналите зони на тялото също е „любимо“ място на кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Обикновено там са локализирани плаките при диагностицираните с плакатен псориазис. Размерите им варират от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър.

Ръце, крака и нокти

Изявите на псориазис в тези области създават изключителни трудности на потърпевшите, тъй като сериозно затруднява изпълнението на голяма част от ежедневните им задачи. Клиничната практика показва, че ноктите на крайниците са засегнати в над 7% от случаите на псориазис. Промените включват поява на набраздявания, задебеляване, пожълтяване, а понякога и отлепване на нокътната плочка.

Гениталии

Псориатичните плаки могат да се развият и по кожата в областта на интимните части. Това най-често се случва при страдащите от инвертен псориазис. Лечението на лезиите в тази изключително деликатна зона на тялото е специфично и налага намесата на специалист.

Всичко за псориазис на едно място

Ние от екипа на програма Псоралек напомняме, че проявите на псориазис не се изчерпват с тук посочените. Кожните лезии могат да се появят по всяка една част от тялото. Повече информация за вида им и за начините, по които може да се редуцира тежестта им, заинтересованите могат да открият в нашия интерактивен сайт. Плод на усилията на доказани в областта си специалисти, в него е събрано на едно място всичко най-важно за кожното заболяване. Освен актуална здравна информация там са представени на достъпен език и общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание.

borola