Спазването на препоръчаното от лекар лечение при псориазис е добре да бъде подкрепено и от домашни методи. Прилагането им действа облекчаващо върху кожните прояви и подобрява качеството на живот на засегнатите.

Не е известно универсално лечение на псориазис, но съществуват методи от класическата и народната медицина, с които успешно се намалява остротата на симптомите

Псориазис е комплексно, хронично автоимунно заболяване, проявяващо се с рецидивиращи зачервени, лющещи се плаки на различни места по тялото. За жалост няма еднозначен отговор на въпроса за окончателно излекуване на псориазиса. Но прилагането на някои методи може да минимизира проявите на кожното заболяване. Някои от тях са по-лесно достъпни и приложими, отколкото повечето хора предполагат. Могат да се превърнат в ежедневна част от ритъма на живот, с която да се намали влиянието на псориазисните прояви.

Положителен ефект върху допълващото лечение на псориазис може да има приемът на някои продукти и отказът от други

Симптомите на псориазис се проявяват външно, но приемът на продукти, съдържащи Витамин D, омега-3 мастни киселини, има благоприятно действие върху кожните плаки. За подобни природни продукти има данни за позитивен ефект върху изявите на псориазис.

Хранителният режим е важна част от правилното лечение при псориазис. Елиминирането от него на червеното месо и мазните храни показва позитивен ефект при много засегнати. Изследващите псориазиса специалисти препоръчват отказа от продукти, съдържащи глутен. Популярна сред засегнатите от заболяването безглутеновата диета отчита положителен ефект като намалява псориазисните плаки.

Избягването на някои хигиенни продукти може да бъде изключително полезно при лечение на псориазис

Повечето сапуни, измивни продукти и парфюми съдържат оцветители и аромати. Те придават приятен дъх на кожата, но обострят псориазиса. Ползвайте козметични продукти, означени като подходящи за чувствителна кожа, които не съдържат агресивни и дразнещи кожата компоненти.

Цялостната грижа за кожата смекчава проявите на псориазис

Използването на овлажнители за въздух може да преустанови прекомерното изсушаване на кожата още в зародиш. Ползването на овлажняващи продукти за чувствителна кожа също облекчава проявите на псориазисните плаки.

Зехтинът е здравословен продукт за включване в храната, но може да допринесе и за подобряване състоянието на кожата. Нанасянето на слой зехтин върху псориазисните плаки действа за задържане на влагата вътре. Това улеснява омекотяването и излющването на повърхността на проблемните плаки при следващия душ.

В банята също може да осигурите благотворна грижа за кожата си. Дерматолозите са единодушни, че горещата вода е враг на кожата на страдащите от псориазис. Но хладък душ, или вана с минерални соли и масла, може да успокои кожата и да намали значително раздразнението и сърбежа. За по-добър ефект се препоръчва нанасянето на овлажняващ емолиент (Липобаза) веднага след баня.

При лечение на псориазис е необходимо засегнатите да се откажат от тютюнопушенето

Съществуват изследвания, които потвърждават връзката между тютюнопушенето и отключването на псориазиса, както и по-тежкото му протичане. Рискът от развитие на псориазис нараства с количеството на изпушените цигари като при жените е 3,2 при мъжете 1,6. При пустулозните форми на псориазис достига до 9,9.

Твърдението, че пушачите са застрашени в много по-голяма степен от развитие на кожното заболяване е доказано в американско проучване. В него взимат участие 186 000 жени и мъже на средна възраст, които биват проследявани за 12-20-годишен период от време. По време на изследването 2410 души проявяват симптоми на псориазис. Учените отчитат, че опасността е около два пъти по-висока при пушачи, в сравнение с тази при непушачите. Установено е също, че рискът при хората, които в миналото са употребявали цигари, е 39%.

Успешни стратегии при лечение на псориазис – доверете се на специалистите!

Програма Псоралек е мащабен проект, специално създаден за хората с псориазис или съмнение за такъв. Целта на Програмата е да предостави специализирана информация и медицинска помощ на страдащите от кожното заболяване. Чрез ефективни стратегии за адекватна информираност и лечение, програма Псоралек подпомага хората с псориазис да постигнат здравословен начин на живот без страдание.

Ако вие или ваш близък е засегнат от псориазис, не се колебайте да получите съдействие относно ефективните начини за контролиране на заболяването. Посещавайте редовно страницата на Псоралек, за да бъдете осведомени и за да се възползвате от активната помощ, която програмата ви предоставя. На интернет платформата ще намерите график с часовете за безплатни дерматологични прегледи, както и формата за онлайн консултация.

borola