Дали от незнание, или по някаква друга причина в интернет пространството, а нерядко и в медиите, се разпространява много невярна информация по отношение на псориазис. В редовете по-долу ще посочим кои са най-често срещаните митове и погрешни твърдения за кожното заболяване с хронично рецидивиращ ход. В допълнение ще посочим къде могат да получат помощ хората с псориазис.

Неверни твърдения за псориазис

Псориазисът е заразен

Това е може би най-популярното невярно твърдение. Учените са категорични, че никой не може да се зарази от страдащ от псориазис човек.

Псориазисът се причинява от гъбички

Научно е доказано, че псориазисът има силно изразен автоимунен характер и генетична предразположеност. Все още не е ясна точната причина за заболяването. Установени са обаче редица фактори, които отключват или утежняват болестта:

  • стрес
  • тютюнопушене
  • хормонален дисбаланс по време на пубертета
  • прекомерен прием на алкохол
  • прием на определени медикаменти
  • кожни инфекции
  • промени в климата

Гъбичките могат да провокират развитието на псориазис, но в никакъв случай не бива да се смятат като първопричина за появата му.

Псориазисът се дължи на лоша хигиена

Няма абсолютно никаква връзка между хигиената и псориазиса. Миенето и търкането на кожата не могат да повлияят на псориатичните плаки и да предотвратят тяхната поява.

Псориазисът може да бъде излекуван напълно

През последните няколко години лечението на псориазис бележи значителен напредък. Заболяването обаче все още не може да бъде излекувано напълно. Ако симптомите се появят веднъж, болестта се проявява на тласъци през целия живот. За щастие, има различни начини за налагане на ефективен контрол над заболяването и удължаване периодите на ремисия.

Псориазисът се подобрява, ако не се консумира прясно мляко

Известни са голям брой храни и напитки, които не се препоръчват на пациенти с псориазис. Такива са червените и тлъсти меса, патладжаните, доматите, чушките, кафето, колата, алкохолните напитки и др. Млякото обаче категорично не е сред тях. Няма научни доказателства, които да подкрепят твърдението, че то не бива да се пие от хора с псориазис.

Алое вера лекува псориазис

Освен хидратиращото действие, което оказва алое вера върху кожата, няма безспорни доказателства, че приложението на екстракт от растението може да излекува псориазис.

От псориазис страдат само възрастни хора

Макар основната група заболели от псориазис да са възрастни хора, децата също са изложени на опасност от развитие на заболяването. Официалните данни сочат, че близо 10% от „жертвите“ на кожното страдание са деца под 10-годишна възраст. Смята се, че генетичният фактор е в основата на проблема при 70% от засегнатите малчугани. Причини за отключване на заболяването обаче могат да са също кожни наранявания, инфекции, силно емоционално напрежение, витаминен дефицит и хормонални промени през пубертета.

Безсмислено е да се провежда профилактика на псориазис

Изхождайки от твърдението, че псориазис е практически нелечимо заболяване, много хора смятат, че няма нужда от предприемане на профилактични мерки. Това обаче е напълно погрешно. Дерматологичната практиката показва, че адекватната превенция помага за удължаване периодите на ремисия, което от своя страна е предпоставка за повишаване качеството на живот на засегнатите.

Псориазис е рядко заболяване

Статистиката сочи, че с диагноза „псориазис“ живеят между 100 и 125 милиона души по света. В България от 1 до 3% от населението са засегнати от кожното заболяване. Поради стресовото ежедневие в последните години се наблюдава тенденция на увеличаване броя на заболелите.

Надеждна помощ при псориазис

След като оборихме митовете, които витаят около псориазис, вече е време да посочим кой може да помогне на засегнатите да се справят с физическите и емоционалните последствия от заболяването. Безспорно екипът на програма Псоралек може да осигури всеобхватна грижа на пациентите с кожното заболяване. Висококвалифицираните дерматолози подхождат с внимание към всеки пациент като му помагат по-лесно и безпроблемно да преодолее негативните последици от болестта. За целта го запознават детайлно с общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание и му предоставят компетентна здравна информация. Освен това организират безплатни училища за псориазис и онлайн консултации. Заинтересованите могат да се възползват напълно безплатно от предлаганите услуги след предварителна регистрация в контактната форма на сайта.

borola