Псориазис и пърхот са две често срещани заболявания, които засягат кожата. Трудно може да се направи разлика между пърхот и псориазис, който засяга главата – означаван като псориазис на скалпа. Макар различни като причини за възникването им двете заболявания се припокриват широко по отношение на симптоматиката си.

Основни разлики между пърхот и псориазис на главата

Двете състояния се различават основно по зоните си на разпространение и по причините за възникването им.
Псориазис е автоимунно заболяване, което засяга основно кожата и води до поява на червени плаки с лющеща се повърхност. Проявите му се дължат на усиленото делене на епидермалните клетки, много бързото им узряване и натрупването им във вид на кожна плака. Може да засегне цялото тяло, но основно се проявява в зоните на лактите, гърдите, ноктите, гърба и скалпа.
Пърхотът е кожно заболяване, което засяга само скалпа и се предизвиква от гъбички от вида Malassezia globosa.

Какво е общото между двете състояния?

И при пърхот, и при псориазис на главата се наблюдава лющене на повърхностния кожен слой на скалпа и отделяне на бели люспици от мъртви епидермални клетки. Успоредно се появява и сърбеж – може би най-мъчителният симптом при хората с пърхот и псориазис. Характерно е, че той се засилва при изпотяване на кожата на главата. Най-сериозни са оплакванията при хора с псориазис на главата, които биват засегнати и от гъбичките, причинители на пърхот. В такива ситуации възпалението в псориатичните плаки по скалпа допълнително се обостря от дейността и размножаването на споменатите гъбички.

Може ли и двете състояния да се повлияят едновременно?

Доказано е, че и пърхотът, и псориазисът, засягащ скалпа, може да се повлияят благоприятно при употреба на продукти, съдържащи цинк пиритион. Това съединение се характеризира с противовъзпалително, имуномодулиращо и антимикотично (противогъбично) действие. Комбиниран с емолиенти и хидратанти цинк пиритионът дава възможност за успешно и дълготрайно повлияване на псориазиса и на пърхота едновременно. При това няма опасност от предизвикване на каквито и да било странични ефекти. Цинк пиритион е отлично допълващо средство в комплексната терапия при псориазис.

borola