Псориазис на краката е много често срещан проблем сред псориатиците. Какви са начините за неговото овладяване, ще разберете в следващите редове. Не ги пропускайте!

Методи за облекчаване на псориазис на краката

Посещение при подолог

Подологът е специалистът, който се занимава с проблемите на стъпалата. При псориазис на долните крайници, непременно трябва да се запази час за преглед при него. Той ще разгледа внимателно увредените кожни участъци (кожните лезии) по краката и ще провери дали има промени по ноктите. Тези мерки помагат да се предотврати влошаването на състоянието и да се назначи адекватно лечение.

Поддържане на висока хигиена

Спазването на правилна хигиена на краката е от първостепенно значение за контролиране на заболяването. Нужно е долните крайници да се поддържат чисти. По този начин се възпрепятства разпространението на бактерии, които биха могли да влошат състоянието на кожата в тази част на тялото.

Овлажняване на кожата на краката за ефективен контрол на псориазис на краката

Необходимо да се предприемат мерки за поддържане на кожната хидратация. За овлажняване на кожата на краката може да се използват висококачествени емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Те са специално създадени, за да задоволят нуждите на псориатичната кожа. Създават защитен филм, който предпазва кожата от прекомерна загуба на вода и намаляват кожното лющене и изсъхване. Изключително щадящи са и са подходящи за ежедневна употреба. За по-пълноценно усвояване на съставките, се препоръчва продуктите да се нанасят след баня.

Сухи крака

Поддържането на краката сухи е важен фактор за овладяване на псориазис на краката. След вземане на душ или вана кожата на долните крайници трябва да се подсуши добре. Препоръчително е излишната влага да се отнема чрез потупване, а не чрез енергично и агресивно търкане.

Подходящи обувки

Изборът на подходящи обувки е от съществено значение за подобряване на състоянието на кожата на хората с псориазис. Обувките трябва да са удобни, да са широки, за да се движат свободно пръстите в тях, да са изработени от естествен материал, за да диша кожата.

Козметика за проблемна кожа

По лекарска преценка се прилагат кремове и мехлеми за подобряване вида и състоянието на кожата на краката, засегната от псориазис. Не бива да се пристъпва към самолечение, тъй като проблемът може да се задълбочи.

Сигурна помощ при псориазис на краката

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме хората с псориазис на краката да се обърнат за помощ към нашите дерматолози. Висококвалифицирани и с богат професионален опит, те ще назначат най-подходящото лечение спрямо тежестта на оплакванията. Ще окажат емоционална подкрепа на засегнатите и ще ги насочат към работещите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. Преглед от дерматолог може да се извърши в клиника „Борола“ в София след предварително насрочен час на телефон 02/ 983 6211.

borola