Пролетта е спорен сезон за хората с псориазис – затоплянето на времето облекчава проявите, същевременно някои сезонни особенности могат да причинят обостряне на заболяването. В публикацията ще посочим пролетни „дразнители”, към които да подхождате с повишено внимание, тъй като влошават изявите на псориазис.

Причини за обостряне проявите на псориазис през пролетта

Пролетни алергии

Изследвания показват, че хората с псориазис често имат наличие на голям брой мастоцити – специфичен вид клетки, които стоят в основата на алергичните реакции. С отключване на пролетните алергии, се наблюдава поява на сърбеж по кожата и значително влошаване проявите на псориазис. Контролирането на сезонните алергии спомага за овладяване на обострения псориазис.

Инфекции

Инфекциите предизвикват възпалителен процес, който влошава проявите на псориазис. През пролетно-летните месеци циркулират редица вируси, които разболяват лесно, и от които хората с псориазис трябва да се предпазват. Ако развиете инфекция потърсите навременна медицинска помощ. Обърнете се и към дерматолога си за насоки за овладяване на проявите при евентуално влошаване на псориазиса.

Наранявания по кожата

Псориазисни плаки могат да се появят след нараняване или травми по кожата. Тази особенност се нарича феномен на Кьобнер. Ексцесивно триене или разчесване на дермата също могат да предизвикат нови лезии при хора, които вече страдат от кожното заболяване. В тази връзка, пролетта е неблагоприятен сезон за хората с псориазис, тъй като през топлите месеци освен алергиите, Кьобнер реакция могат да предизвикат и ухапвания от насекоми. За да се защитят, страдащите от псориазис е нужно да прилагат репеленти против насекоми и да се постараят да не разчесват кожата при евентуално ухапване или ужилване. За тази цел могат да поставят превръзка или пластир върху засегнатото място.

Слънчево изгаряне – главна причина за обостряне на псориазис

Умереното излагане на слънце повлиява благоприятно псориазисните изяви, докато слънчевото изгаряне предизвиква обостряне на симптомите. Осигурете си необходимото количество слънчеви лъчи, като не прекалявате със слънчевите бани и винаги носите слънцезащитен продукт. Заложете на средство с висок фактор, нанасяйте на всеки два часа, особено след мокрене на кожата. Избягвайте излагане на слънце в периодите от деня с най-силно слънцегреене.

Стратегии за контрол при обостряне на псориазис

Не живейте в страх от обостряне на кожното заболяване – научете как да го контролирате! Работещи стратегии за лечение, съвети за овладяване на проявите и удължаване на периодите на ремисия ще откриете на www.psoralek.com. Това е официалната онлайн страница на програма Псоралек. Програмата е разработена, за да помага на хората с псориазис да постигнат контрол над кожното заболяване и да повишат качеството си на живот. На страниците на Псоралек се информирайте за всичко, свързано с псориазиса, и се възползвайте от предоставените възможности. Запишете час за дерматологичен преглед или задайте своите въпроси на дерматолозите на Псоралек чрез формата за онлайн консултация.

borola