Един от най-отличителните признаци на псориазис е образуването на розови или зачервени плаки по кожата, покрити със сребристо-бели люспи. Най-често те се образуват в областта на коленете, лактите, гърба и скалпа. Хората, които страдат от това хронично-рецидивиращо кожно заболяване, изпитват сериозен дискомфорт и притеснения относно социалния и професионалния си живот.

До какви новости относно псориазис достигат учените през последните години?

• Учени от Великобритания установили, че протеин, за който се смята, че има съществено участие в развитието на кожното заболяване, може да бъде блокиран без това да представлява риск за пациентите. Те потвърждават за наличието на възпалителен протеин, наречен интерлевкин (IL)-36, който участва в развитието на заболяването. Досега било известно за наличието на три други интерлевкина, които се свързват с кожното заболяване – IL-12, IL-17 и IL-23.

• Загуба на костна плътност – хората, които страдат от псориазис и по-специално мъжете са предразположени към развитие на остеопороза. Учените смятат, че това се дължи на блокиране производството на нови костни клетки вследствие на негативното въздействие на високи нива на протеина интерлевкин (IL)-17.

• Учените са установили, че ген, който участва в развитието на кожата като орган още преди раждането – GRHL3 – също помага в лечението на псориатичните плаки. Изследователите са се заели да установят какво потиска и отслабва неговият ефект и дали има начин да се подсили действието му.

• За голяма част от натуралните средства за облекчаване на псориазис липсват коректни доказателства, засвидетелствани и подкрепени с научни изследвания. Не липсват обаче и изключения! Една широко позната подправка – куркума – е в състояние да блокира протеина TNF-alpha, смятан за причинител на псориатично възпаление Това става благодарение на съдържащата се в него основна съставка – куркумин.

• Свалянето на излишните килограми при хора с наднормено тегло и затлъстяване е едно от условията за понижаване нивата на възпаление при кожното заболяване, смятат учени. Те потвърждават, че наднорменото тегло е една от основните причини за обострянето на псориатичните плаки.

• Тютюнопушене – не само, че е един от провокиращите фактори, но може и да утежни състоянието. Вредният навик намалява ефективността от лечението.

Стандартни методи за лечение на псориазис

Сред най-широко използваните методи за лечение на кожното заболяване са локално лечение, фототерапия и системно лечение. Различните терапевтични похвати се прилагат в зависимост от тежестта на заболяването и от степента на повлияване при различните пациенти.
Всеки пациент, който има нужда да установи най-подходящата терапия за себе си, може да се консултира със специалистите от програма Псоралек, които споделят своя опит в помощ на страдащите от псориазис.

borola