Въпросът за псориазис по ноктите силно вълнува голяма част от хората с псориазис. Ето защо в настоящата статия ще му отделим нужното внимание. Какво представлява и как се овладява? Отговорите ще дадем в следващите редове.

Най-общо за псориазис на ноктите

Псориазис на ноктите е оплакване, което засяга нокътната плочка на ноктите на ръцете и краката на болшинството от страдащите от псориазис. Проявленията на заболяването причиняват както физически, така и емоционален дискомфорт у засегнатите. Това повлиява негативно качеството на живот на пациентите.

Симптоми на псориазис по ноктите

Признаците не заболяването включват:

  • деформация на ноктите
  • загуба на блясък на нокътната плочка
  • поява на жълтеникави петна по ноктите
  • ненормално удебеляване на нокътната плочка или нокътното легло (хиперкератоза)
  • псориатични лезии върху ноктите

Съвкупността от тези симптоми влошава цялостния външен вид и състоянието на ноктите. Неглижирането на оплакването може да доведе до отлепване на нокътя от нокътното легло.

Доказано е, че колкото по-силно изразени са симптомите, толкова по-висок е рискът от развитие на псориатичен артрит. Заключението е направено, след като е установено, че 70% от хората с псориатичен артрит са имали силно изразени нокътни нарушения.

Поради сериозната опасност от усложнения е наложително още при поява на минимални изменения по ноктите да се посетят дерматолог и ревматолог.

Лечение на псориазис по ноктите

Терапията при псориазис по ноктите е насочена към овладяване на симптомите. Това не е лесно начинание. Прилагат се разнообразни мерки. Към момента се предлага ограничен набор от продукти за справяне с оплакването. По правило средствата за локално приложение, които се използват за третиране на псориазис по кожата, се ефективни и срещу псориазис по ноктите. Добри резултати дава и ПУВА (PUVA) терапията, която е разновидност на фотодинамичната терапия.

Програма Псоралек – тотална грижа за пациентите с псориазис!

Ние от екипа на програма Псоралек горещо препоръчваме на всички, които имат псориазис по ноктите или съмнение за такъв, да се обърнат към нашите дерматолози. Висококвалифицирани и с богат професионален опит, те ще дадат компетентно мнение по всички въпроси относно тази трудна за овладяване проява на псориазис. При нужда от лечение ще насочат към най-подходящата терапия. Всеки засегнат може да се възползва и от онлайн консултация.

borola