Дългогодишният опит на дерматолозите с псориазиса, макар и все още да не е довел до намирането на ефикасно лечение на заболяването, е достатъчен за констатирането на няколко закономерности, касаещи неговите прояви. Знае се, че стресът и психическите натоварвания отключват изявата на заболяването, а умерените слънчеви бани и солената морска вода имат силно успокоителен ефект върху засегнатата кожа, т.е. лятото и летните ваканции са много подходящ момент за психическо разтоварване и полезни морски бани за овладяване проявите на псориазис у всеки страдащ.

Повечето хора откриват, че проявите на псориазис са много по-слаби през летния период. Влажният въздух и излагането на слънце в умерени количества се считат за най-добрия съюзник в борбата с псориазис, поради много благоприятното им действие върху сухата кожа и лющещите се кожни плаки. Летните почивки и възможността за пребиваване на морския бряг за няколко дни се препоръчват на хората с псориазис от повечето дерматолози.

Много важно е преодоляването на чисто психологическите пречки, възпрепятстващи носенето на бански и показване на открито на засегнатите кожни участъци.

Не бива да се допуска притеснението да ограничава възможността за постигане на лечебен ефект.

Слънчевата светлина е основната причина за подобряване симптомите на псориазис през лятото. Прилагането на слънцезащитни средства върху цялото тяло, с изключение на засегнатите от псориазис участъци, последвано от вземането на слънчеви бани с продължителност от 15-20 минути, недопускащи слънчево изгаряне, имат доказан облекчаващ псориазисните плаки ефект.

Той се допълва и от позитивното влияние на плуването в солената вода, което успокоява засегната от псориазис кожа и улеснява отделянето на лющещия се повърхностен слой от мъртви кожни клетки. Плуването в затворени басейни няма такъв ефект, поради дразнещото кожата въздействие на хлорираната вода.

Вземането на душ, нежното подсушаване и полагането на овлажняващ крем са идеалният завършек на ежедневните грижи за подобряване състоянието на кожата при псориазисно болните през лятото.
За постигане на максимален ефект от изброените грижи е важно предпазването на кожата от дразнещото влияние, което някои текстилни тъкани имат върху нея. Препоръчва се носенето на удобни широки дрехи и бельо, по възможност от памук или други естествени дишащи материи, които да предпазват кожата от прегряване и раздразнение.

borola