Псориазис е най-често срещаното кожно заболяване, което засяга и възрастни, и деца. Все още се провеждат клинични проучвания за изработване на универсален метод за пълно излекуване на медицинското състояние. Вече има много установени факти, касаещи псориазис – причини за възникването му, фактори, обострящи проявите му, различни форми, в които се проявява и др. Разработена е и подходяща диета при псориазис, улесняваща пациентите по отношение на позволените и вредните храни. Как обаче стоят нещата при децата, страдащи от заболяването?

Псориазис – причини за развитието му при децата

Псориазис при децата се среща сравнително рядко, а в болшинството от случаите (над 70%) засегнатите деца унаследяват заболяването от свой родител. Това е една от най-отчетливите особености на псориазис. Като цяло обаче присъствието на гени, отговорни за развитие на заболяването, не означава, че псориазис задължително ще се прояви при детето.

Основната причина за развитие на псориазис и при децата, и при възрастните е излагането на действието на фактори, които провокират псориазисна атака. Някои от тези фактори са:

– нараняване на кожата, например ужилване от насекомо, одраскване, порязване или изгаряне на кожата
– развитие на бактериална инфекция в организма, най-често стрептококова инфекция на дихателните пътища
– стрес и емоционална превъзбуда
– недостиг на витамини (хиповитаминоза)
– преминаване през пубертета

Видове псориазис при деца

Най-често срещаният вид псориазис при деца е т.нар. плакатен псориазис. Той засяга основно лактите, колената, кръста и гънките на тялото в областта на слабините, подмишниците и задната част на колената.
През детството и тийнейджърските години се наблюдават изяви и на т.нар. гутатен псориазис. Той се появява обикновено след прекарано възпаление на гърлото и води до поява на дребни плаки, наподобяващи обрив по кожата, без обаче да има сърбеж по тялото.
Често при деца се среща и псориазис на скалпа, проявяващ се със суха кожа на главата, отделяща се като малки люспи, наподобяващи пърхот.

Има ли псориазис при бебетата?

Има, макар да се среща извънредно рядко – около 10 пъти по-рядко, отколкото при децата. Бебешкият псориазис наподобява обривите, които се образуват около пелените. Различава се от тях по това, че кожата изглежда лъщяща и със сребриста коричка, а зоните, поразени от него имат много ясна граница, разделяща ги от здравата кожа.

Неудобства при лечение на псориазис при деца

Децата много по-силно се потискат от псориазисните атаки и самочувствието им страда по-сериозно, отколкото това на възрастните пациенти. В допълнение на това борбата със заболяването при тях се възпрепятства от няколко фактора. Основните неудобства при лечение на псориазис в детска възраст произлизат от следните особености:

– децата много трудно спазват стриктна диета при псориазис

– при игра те много често нараняват кожата си и провокират псориазисни атаки

– повечето терапевтични схеми при псориазис са много трудно приложими при деца

Всичко това засилва ролята на родителите на деца с псориазис, които трябва да са запознати със заболяването, да търсят мнението на специалист и да помагат на детето си да се придържа стриктно към назначеното лечение.

borola