Детски псориазис – хронично неинфекциозно заболяване, което засяга кожата на децата от предучилищна и начална училищна възраст. Характеризира се с появата на възпалителни лезии, покрити със сребристо-бели пъпчици.

С лечението на псориазис при деца може да се занимава само опитен лекар-дерматолог. Заболяването се среща и при новородени. Независимо от факта, че снимките на деца, болни от псориазис, са широко представени в Интернет, явлението е доста рядко. Но ако родителите имат съмнения за псориазис при дете, е необходимо своевременно да потърсят квалифицирана помощ.

Симптомите на псориазис при деца са сходни със симптомите на болестта при възрастните; и при тях се назначава последователно лечение, ако е необходимо, се заменя един метод с друг, на всеки три месеца. Първите признаци на псориазис при деца говорят за нарушени обменни процеси в организма; най-често псориазис се проявява през зимния период.

Видове псориазис при деца
В зависимост от начина на проявление на псориазис при децата, се отделят следните видове:

  • Плакатен псориазис – най-често срещана форма на псориазис. Малките червени петънца се увеличават, възпаляват и белят. Най-горният слой е люспест, а долния – много плътен. Плакатният псориазис може да се появи навсякъде по тялото, но най-често се среща на лакътни и коленни гънки, окосмената част на главата.
  • Капковиден псориазис – огромно количество малки червени петънца, наподобяващи капка. Те се издигат на повърхността на здравата кожа и бързо се увеличават. Често се появяват по тялото, ръцете, краката, главата. Този вид псориазис, чиито симптоми се появяват на възраст от 4 до 5 години, често възниква след прекарана стрептококова инфекция.
  • Пустулозен псориазис – най-тежката форма на въпросното заболяване. Пустулозният псориазис при новородени е много рядко срещан. По-податливи на това заболяване са възрастните.
  • Генерализиран пустулозене псориазис – възниква внезапно и широко се разпространява. Може да се забележи наличието на гнойни язви, а самият недъг може да окаже сериозно влияние на сърцето, бъбреците и други вътрешни органи.
  • Псориазис разположен по флексорни (сгъвателни) повърхности – този псориазис при деца е съпроводен от гладки, леко изпъкнали над повърхността на кожата червени петна. Тази форма най-често поразява кожата на половите органи, слабините, вътрешната повърхност на бедрата и други части на тялото, които се сгъват.
  • Еритродермичен псориазис – генерализирано възпаление и лющене, отлепване на кожата, придружено с болка и сърбеж.
  • Еритродермичният псориазис – детският псориазис от този тип се среща в 10% от случаите. Той се характеризира с общ дискомфорт, подуване на ставите, скованост в мускулите, подуване на краката, пръстите на ръцете и болки в долните крайници, коленете, глезените и китките, поява на конюктивит.
borola