Статистиката сочи, че около 10% от всички заболели от псориазис пациенти са на възраст под 10 години. Ето защо днес ще засегнем темата за псориазис при деца. Нека заедно разберем повече за развитието на кожното заболяване в детска възраст.

Псориазис при деца – кои са най-често срещаните форми?

Плакатен и гутатен псориазис са двете най-често срещани форми на псориазис при деца. Нека разберем повече за тях!

Плакатен псориазис

При този вид псориазис псориатичните плаки се локализират основно в зоната на лактите, коленете и ниско по гърба. Често се срещат и в областта на скалпа и кожните гънки (покрай слабините, в областта на подмишниците и зад колената).

Гутатен псориазис

Характерно за него е, че може да възникне вследствие на инфекция на гърлото. Проявява се с обрив. Малките, лющещи се зачервени кожни участъци достигат до 1 см в диаметър. Те преобладават в зоната на торса, по крайниците и скалпа. Обикновено симптомите отшумяват след няколко седмици.

Псориазис при деца – защо се развива?

Все още няма пълна яснота относно причините за поява на псориазис при деца. Установено е обаче, че около 30% от засегнатите малчугани са фамилно обременени. Освен това са идентифицирани специфични гени, свързани с унаследяването на кожното заболяване. Носителството на такива гени не провокира задължително изявата на псориазис. Необходимо е наличието на отключващ фактор (тригер), независимо от семейната история на заболяването. Като отключващи фактори действат:

  • наранявания на кожата (безобидни одрасквания или ухапвания от насекоми)
  • наличие на различни възпалителни процеси в детския организъм, емоционални натоварвания
  • някои от промените, свързани с пубертета

Псориазис при деца – възможно ли е да се прояви при бебета?

Псориазис се среща най-вече при по-големи деца. В много редки случаи, при това единствено, ако някой от родителите е засегнат от кожното заболяване, то може да се прояви и при бебета. При засегнатите мъници се наблюдават червеникави и блестящи зони, отделящи люспички, в зоната на пелените. Псориатичните плаки обикновено са ясно отдиференцирани, т.е. ясно забележима е границата със здравата кожа.

Псориазис при деца – какво трябва да имат предвид родителите?

Родителите на деца с псориазис трябва да полагат специални грижи за кожата на своите наследници. Уместно е при избора на детски дрехи и спални завивки да се спират на такива от памук и други естествени материи. Добре е да пазят детската кожа от раздразнения и наранявания. Необходимо е да предприемат мерки за приемане на псориазиса от страна на малчугана и да събудят у него стремеж към овладяване на кожното страдание. Обсъждането и откритото говорене за проблема, лекарските консултации и спазването на предписаните мерки са най-прекия път за превъзмогване на смущението и преодоляване на психическата травма от псориазис.

Псориазис при деца – какви са ползите от морелечението?

Псориазисът е генетично детерминирано, имуномодулирано заболяване, за чиято клинична изява е необходимо пряко взаимодействие между генетичните фактори и тези на околната среда. Още Хипократ е отбелязал, че най-добрият лекар в Тива е слънцето. Думите му красноречиво говорят за благоприятното влияние на морето и ултравиолетовата светлина при хората с псориазис.

При терапията на псориазис при деца трябва да се търси разумния баланс между полза и вреда от морелечението. То се препоръчва при деца над 4-годишна възраст. При провеждането му родителите трябва да приучат децата да:

1. Носят шапка и слънцезащитни очила.
2. Нанасят фотозащитен продукт, преди да се излагат на слънце.
3. Се излагат постепенно на слънце, тъй като изгарянето на кожата крие риск от обостряне на псориазис.
4. Редуват слънчево експониране и морски бани.
5. Стоят на сянка под чадъра.
6. Избягват на плажуването от 12:00 до 16:00 ч. поради агресивното въздействие на слънцето.

Къде е налична цялата полезна информация за псориазсис?

В случай че тази статия ви е била полезна, ние от екипа на програма Псоралек ви приканваме да посетите нашия интерактивен сайт – https://psoralek.com. Плод на усилията на доказани специалисти дерматолози, в него е събрана на едно място цялата полезна информация за псориазис при деца и възрастни. На базата на последните научни открития ще се запознаете с общите стратегии за активен начин на живот без страдание. В случай че проявявате интерес, може да се включите и в безплатните прегледи и училища за псориазис. Условията за провеждането им са подробно описани на сайта.

borola