Според редица клинични данни хората с псориазис са изложени на риск от развитие на диабет тип 2. При това колкото по-сериозни и трайни са изявите на псориазиса, толковa рискът от диабет е по-голям.

Връзката между псориазис и диабет се обяснява с автоимунната природа на псориазиса. Според специалистите с времето промените в състоянието на имунната система води до атакуване и увреждане на клетките, които произвеждат инсулин в панкреаса. Макар и с обща етиология обаче, двете заболявания може да повлияят взаимно изхода на лечението си. Доказано е например, че някои средства, ползвани за лечение на псориазис, може да повишат кръвната захар и да затруднят лечението на диабета. Възможен е и обратният вариант.

Лечение на псориазис при диабетици

За да се избегне рискът от взаимно възпрепятстване на лечението при пациенти, страдащи едновременно от псориазис и диабет, специалистите дават няколко ключови препоръки. Те включват:

  • редуциране на стреса – психическото напрежение е ключов провокиращ фактор по отношение и на псориазиса, и на диабета
  • здравословно хранене – и при двете заболявания има хранителни продукти, които е добре да се избягват и такива, които трябва да се консумират по-често. Изграждането на допълваща лечението на псориазис диета е ключово средство за по-траен контрол върху заболяването
  • справяне с наднорменото тегло – поддържането на нормално тегло е от съществено значение за повишаване на ефекта от лечението на хроничните кожни проблеми
  • редовни консултации с лекар и стриктно придържане към назначеното лечение

Квалифицирана помощ при псориазис

Програма Псоралек предлага възможност за безплатни прегледи и консултации със специалисти в областта на дерматологичните грижи. Екипът на програма Псоралек организира и периодични училища за псориазис, където всеки пациент може да получи квалифицирана помощ за овладяване на това упорито кожно състояние и придружаващите го заболявания.

Макар и все още нелечимо заболяване, псориазисът може да се контролира успешно ако се полагат необходимите грижи, включващи и посочените по-горе мерки.

borola