Процесът на ремисия при псориазис е индивидуален, но съществуват някои аспекти, които са еднакви за всички засегнати. Продължете с четенето, за да научите повече.

Какво можем да очакваме през периода на ремисия при псориазис?

Кожното заболяване се обостря и влиза в ремисия на периоди. При някои засегнати, влизането в ремисия значи почти пълно изчистване на кожните плаки. През ремисията може да няма симптоми. При някои много тежки случаи, псориазисът може да причини белези по кожата. Тези белези може да останат по засегнатата дерма дори и през период на ремисия. Някои страдащи могат да продължат да изпитват по-леко изразени симптоми. Всичко зависи от индивидуалното протичане на ремисията.

От какво зависи влизането в ремисия при псориазис?

Целта на лечението на псориазис е да се редуцират симптомите и да се овладее обострянето. Ако терапията е успешна, засегнатият влиза в ремисия. Възможно е още да се влезе в спонтанна ремисия и без определено лечение. В този случай може да се счита, че имунната система е спряла автоимунната си атака. Това би позволило на симптомите да отшумят. Всичко това обаче, не значи, че няма да има ново обостряне. Важно е засегнатият да следи симптомите и да започне отново третиране при появата им.

Може ли да се определи кога ще започне период на ремисия?

Псориазисът е непредвидим и не може да бъде определено кога точно ще започне ремисия. Понякога може тя да бъде много дълга. Засегнатите могат да не проявяват симптоми с месеци, дори с години. Но периодът може да бъде и кратък. Кожните плаки могат да се появяват отново няколко седмици след затихването. Обикновено се наблюдава намаляване на проявите през летните месеци и обостряне през студеното полугодие. Счита се, че тези процеси се дължат на влиянието на околната среда върху кожата. Проследяването на ефекта на различните дразнители може да бъде полезно за намаляване на честотата на обостряне и удължаване на ремисията.

Какво може да провокира обостряне на псориазиса?

  • стрес
  • сухо и студено време
  • слънчево изгаряне
  • агресивно почистване или ексфолиране на кожата
  • хронични инфекции
  • водене на нездравословен начин на живот

Кои са стратегиите за контролиране на псориазис и удължаване на периода на ремисия?

Удължаване на ремисията може да бъде постигнато чрез полагане на стратегиите за овладяване на заболяването, които предлага програма Псоралек. Тя обединява усилията на видни специалисти, фармацевтичната индустрия, клиники и консултативни центрове, и доволни пациенти. Главната цел на програма Псоралек е постигането на живот без страдание за засегнатите от псориазис. На базата на последни научни изследвания в областта, здравните специалисти на Псоралек предлагат на заинтересованите множество насоки за справяне със заболяването. Сред тях са компетентна информация за псориазиса, подходи при лечението му, безплатни прегледи и училища по псориазис, както и онлайн консултация през платформата на програмата.

borola