Излагането на слънце е една от често използваните форми на терапия при псориазис. С какво благоприятства за подобряване на състоянието на засегнатите и кои са възможните рискове – ще разясним в следващите редове.

Благоприятен ефект от излагане на слънце при псориазис

Слънчевата улравиолетова светлина е съставена от UVA и UVB лъчи. Ултравиолетовите B лъчи (UVB) се използват за третиране на псориазис. Умереното, контролирано излагане на този тип лъчи може да повлияе благоприятно кожните прояви на заболяването, като забави ускорената пролиферация на кожните клетки и образуването на плаки. Този ефективен лечебен метод се нарича фототерапия.

При фототерапията, третирането се осъществява чрез естествена или изкуствена светлина. Засегнатите от псориазис могат да взимат натурални „слънчеви бани” или да бъдат изложени на светлина от изкуствен източник. Фототерапията е наистина ефективна, когато се извършва за точно определено време по редовен график, насрочен и регулиран от специалист. Той единствено може да определи какъв тип терапия да бъде назначена и как да се провежда. При по-тежки състояния може да бъде приложена и PUVA терапия. Тя включва излагане на UVA лъчи, които достигат до по-дълбоките слоеве на дермата. Те се комбинират с прилагане на препарат, който повишава чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи.

Слънчевата светлина стимулира производство на витамин D

Умереното излагане на слънце спомага за производство на важния за кожата Витамин D. За него се счита, че носи позитиви за изчистване на дермата от псориатични плаки. Витаминът овладява възпалението, а кожното заболяване се характеризира именно с инфламация. Дефицитът на витамин D се свърза с влошаване състоянието на кожата на засегнатите от псориазис. Това се случва главно през студените месеци, когато излагането на слънце е ограничено.

Възможни рискове от излагане на слънце при псориазис

Прекомерното излагане на слънце без подходяща протекция може да доведе до слънчево изгаряне и сериозно обостряне на симптомите на заболяването. Псориазисът често поразява хора с по-светла кожа, а при тях опасността от слънчево изгаряне е много по-голяма.

Друг риск идва от приема на някои медикаменти, които действат като фотосенсибилизатори. Те повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина и увеличават опасността от увреждане на дермата.

Хората с псориазис, а и всички останали, задължително трябва да използват слънцезащитни продукти, дори при краткотрайно излагане на слънце.

Още подходящи методи за контрол над псориазиса

За да научите кои са удачните терапии и видове лечения на кожното заболяване, се присъединете към голямото семейство на програма Псоралек. Тя е разработена от видни специалисти, за да осигурява пълна грижа на хората с псориазис. Възползвайте се от цялата налична информация, която регулярно се обновява под формата на публикации, свързани с кожното заболяване. Намерете я на интерактивния сайт на Псоралек. Директно чрез платформата на Псоралек можете да зададете въпрос към нашите дерматолози, които ще ви отговорят и ще ви предоставят професионални съвети.

borola