Храната може да е както приятел, така и враг на хората с псориазис. В настоящата статия ще ви го докажем. Не я пропускайте, ако искате да съставите менюто, с което да удължите периодите на ремисия.

Храни, които благоприятстват състоянието на страдащите от псориазис

Зеленчуци, обагрени в жълто, оранжево или зелено

Тиква, моркови и спанак – изборът на всеки един от тези зеленчуци е ценен подарък за чувствителната кожа на хората с псориазис. Причината е, че съдържат обилно количество витамин А, който се грижи кожната бариера.

Цитруси

Цитрусовите плодове допринасят за овладяване на псориазис, а според някои изследвания дори са способни да предотвратят появата на нови псориазисни огнища. Зад мощта им естествено се крие изобилието от витамин C, който доставят на организма.

Мазна риба

Скумрията, сардината, сьомгата, херингата и сардела непременно трябва да присъстват на трапезата на хората с псориазис. Те са богат източник на рибено масло, чието благотворно въздействие върху псориатичната кожа е известно отдавна.

Хранителни продукти, които могат да обострят състоянието на пациентите с псориазис

Месни и млечни продукти

Установено е, че част от хората с псориазис не усвояват добре месните и млечните храни. Това обаче далеч не е единствената причина, поради която се налага да избягват консумацията им. Те съдържат и арахидонова киселина, която може да утежни кожното възпаление. Полезна алтернатива на посочените храни са бобовите растения и тофу.

Пържени и рафинирани храни

Високото съдържание на трансмазнини в пържените храни и на захари в рафинираните продукти ги превръща в основни врагове на псориатичната кожа. Тези вредни вещества увеличават опасността от обостряне на кожното заболяване.

Храни, съдържащи глутен

Редица изследвания сочат, че значителна част от хората с псориазис са силно чувствителни към глутен и консумацията му може да доведе до утежняване на симптоматиката. Основните източници на това вещество са житните култури. Преминаването към безглутенова диета е разумен избор за страдащите.

Ключът към живот без страдание за хората с псориазис

Още полезни съвети за контрол над кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход заинтересованите могат да открият на интерактивния сайт на програма Псоралек. Там на достъпен и разбираем език висококвалифицирани специалисти дават ценни напътствия за овладяване на основните видове псориазис. Освен чисто практически съвети те предоставят и актуална здравна информация, почерпена от последните научни открития. При неяснота или нужда от повече сведения те са винаги насреща, за да дадат компетентен отговор на всеки въпрос.

borola