Какво представлява псориазис?

Псориазис е хронично протичащо, незаразно заболяване на кожата, което се появява с образуване на розови или зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи. Най-често плаките се локализират по коленете, лактите, окосмената част на главата, ушите и гърба. При част от пациентите може да засегне ставите (псориатричен артрит) и ноктите.
Като хронично-рецидивиращо кожно заболяване псориазисът има характерни периоди на ремисия, през които не се наблюдават клинични изяви и кожни изменения. Рецидивите настъпват под влиянието на различни фактори: инфекции, лекарства, психични травми и др. Сезонноста е също важен фактор в протичането на псориазиса. При 2/3 от пациентите настъпва влошаване през зимата и пролетта, при 10% през лятото и есента. При 15% няма сезонна зависимост.
Псориазис се свързва с ускорен растеж на клетките на епидермиса (най-външният слой на кожата), които не успяват да съзреят. Докато нормалните клетки в епидермиса зреят и преминават от най-долния до най-горния слой за около 28 дни, при псориазис този преход е съкратен до около 3 до 8 дни. Това води до поява на лющещи се плаки, които могат да покриват все по-големи и по-големи области.

Най-горният слой на кожата се състои от мъртви клетки, които се подменят непрекъснато. Новите клетки се появяват в най-долния (базален) слой и постепенно се преместват към повърхността, като “избутват” надлежащите клетки навън. В псориатичната кожа този процес е значително по-кратък и базалните клетки се делят по-бързо. Мъртвите клетки не могат да отпаднат своевременно, което води до формиране на люспи.

Псориазсисът не е само кожно страдание, а има сериозни психологически, лични и социални последици. Към момента все още нито едно лечение не може да излекува напълно болестта, но съществуват различни ефективни начини, с които се удължават периодите на ремисия и се постига продължителен контрол над заболяването. Информираността и обучението на хората, страдащи от псориазис, са от изключително значение за облекчаване на болестта.

Колко често се среща псориазис?

Псориазисът засяга около 100 милиона души по света като се среща еднакво и при мъже и при жени. В България честотата на заболяването е от 1 до 3 процента от населението. Най-често се проявява на възраст между 16 до 22 и 57 до 60 години, но може да се появи и в детска възраст, много рядко преди 3 годишна възраст.

Развитието на псориазис може да започне на всякаква възраст, но най-често се наблюдава около 20 годишна възраст. Има пикове на случаи в края на тийнейджърската възраст или в началото на 20-те години и втори пик – около 50-те години.