Псориатичен артрит се среща при хора, страдащи от кожното заболяване псориазис. С какви симптоми протича псориатичният артрит и кои са малко известните провокиращи фактори за възникването му?

Според проучвания, около 30% от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит, който засяга сухожилията и ставите

Псориазисът е хронично възпалително заболяване, чиито симптоми се проявяват основно по кожата. Доказано е, че неприятното страдание има силно изразен автоимунен характер и генетична предразположеност. Наред с кожните изменения често обаче псориазисът протича с различни усложнения.

В много случаи страдащите развиват и придружаващо заболяване, протичащо с възпаление на ставите, известно като псориатичен артрит. Данните сочат, че псориазис засяга около 3% от хората и грубо около една трета от тях страдат и от придружаващия го артрит. Артритът е заболяване, което нанася сериозни поражения на ставите.

За съжаление няма специфични правила, които да намалят риска от развитие на ставна форма на псориазис, особено когато пациентите вече имат кожни симптоми. Обикновено симптомите на псориатичния артрит се появяват от 10 до 15 години след първите признаци на кожен псориазис. Макар и рядко, има случаи, в които ставните симптоми предшестват кожните изменения или се отключват едновременно с тях.

Характерни симптоми на псориатичен артрит

  • Болка в ставите. Това е един от типичните симптоми на заболяването. Пациентите съобщават за силни болки в петите, глезените, тазобедрената област и гърба, като изпитват силна умора. За разлика от ревматоидния артрит, при псориатичния болките се проявяват асиметрично. Например може да има болки в пръстите на лявата ръка и в пръстите на десния крак.
  • Скованост и слабост в ставите. При голям брой пациенти заболяването протича с характерна ставна скованост, особено в сутрешните часове, както и след продължително ходене.
  • Зачервяване и парене в областта на ставите. В някои случаи засегнатите стави се зачервяват и затоплят.
  • Подуване на ставите. Възпаленията на ставите на ръцете и на краката може да бъдат причина за силно подуване на пръстите, китките, коленете и глезените.
  • Изменения по ноктите. Обезцветяване на ноктите, отделяне от нокътното легло или хлътване са симптоми, които се наблюдават както при кожната форма на псориазис, така и при псориатичен артрит. Важно е да отбележим, че само по тези признаци не може да се постави диагнозата псориатичен артрит.

Недостиг на Витамин D е наблюдаван у хора, страдащи от автоимунни заболявания като псориазис, склеродерма, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит

Тези наблюдения се потвърждават от проучвания, проведени с участието на стотици страдащи от псориазис и псориатичен артрит. При тях се наблюдава ясна тенденция – появата на артрит като усложнение на псориазис. Артритът е съпроводен с ниски стойности на витамин D в кръвта при над 60% от засегнатите.

Получените резултати потвърждават необходимостта от редовно постъпване на витамин D в организма. Това важи в много голяма степен за хората с псориазис, които трябва да си набавят достатъчно количество от него за предотвратяване развитието на псориатичен артрит.

Много специалисти посочват затлъстяването като отключващ фактор за изява на псориазис

Младите хора със затлъстяване са изправени пред много висок риск от псориазис и развитие на псориатичен артрит.

Американско изследване доказва, че младите хора със затлъстяване са най-застрашената от псориатичен артрит група. Затлъстяването само по себе си повишава риска от развитие на псориазис. Доказано е, че високият индекс на телесна маса и наднорменото тегло при хора до 20-годишна възраст, е ключов фактор за поява на псориазис.

Изследвани са около 1000 пациенти с различни форми на псориазис. Установено е, че най-бързо псориатичен артрит се развива при тези от тях на възраст до 20 години и страдащи от затлъстяване. Около 40% от тези пациенти развиват артрит преди да навършат 35 години. Разбира се, усложнението се проявява и сред пациентите с нормално тегло, но в по-редки случаи и в доста по-напреднала възраст.

Откритието затвърждава нуждата от това младежите с наднормено тегло, развили псориазис, да се подлагат на редовни прегледи при ревматолог. Целта е максимално ранно установяване на симптомите на псориатичен артрит. Това би било от незаменима полза за поддържане здравето на ставите и избягване на необратими ставни увреждания, които артритът предизвиква.

Полезна информация за контролиране на псориазис и псориатичен артрит

Псориазисът е сложно заболяване и все още не е възможно окончателно излекуване. Добрата новина е, че вече има различни начини за неговото контролиране.

Програма Псоралек е верният съветник, от който всеки, страдащ от псориазис и неговите проявления, има нужда. Екипът на програма Псоралек е готов да отвърне на всички ваши здравни запитвания. Специалистите от програмата ще ви дадат насоки за правилен контрол над кожното заболяване и съпътстващия го артрит. Възползвайте се от възможността да задавате въпросите си напълно безплатно на сайта на Псоралек, както и да получите безплатен преглед при специалист.

borola