Псориатичен артрит е специфично и рядко срещано ставно заболяване, което обаче се диагностицира много често сред хората с псориазис. И псориазисът, и псориатичният артрит са хронични заболявания, проявяващи се с периодични обостряния и периоди на ремисия с различна продължителност. Освен това, автоимунният им характер е причина за това все още да не е разработен метод за пълно и окончателно лечение на псориазис и придружаващия го артрит.

На базата на богатия си клиничен опит и въз основа на редица проведени проучвания екипът на програма Псоралек събра най-често задаваните въпроси, касаещи артритното заболяване, които хората с псориазис задават. С цел максимална превенция на псориатичния артрит и подпомагане борбата на лекари и пациенти с него предлагаме отговорите на тези въпроси.

Колко често хората с псориазис развиват псориатичен артрит и кой е най-застрашен?

Според различни данни между 5% и 40% от страдащите от псориазис развиват артрит като усложнение в даден етап от живота си. Състоянието се среща и при мъже, и при жени, но като най-застрашени се посочват хората между 30 и 50-годишна възраст и най-вече тези със затлъстяване или намалена подвижност.

Кои стави по тялото най-често са жертва на псориатичен артрит?

Артритното увреждане може да засегне всички стави на тялото. Все пак най-често артритът се локализира в малките стави на пръстите на ръцете и краката, колянната става, глезена, както и в областта на кръста. Освен с болки, псориатичният артрит се проявява с подуване или силна скованост на тези стави, особено сутрин или след периоди на няколкочасово застояване на едно място.

Зависят ли ставните болки и артритните увреждания от тежестта на псориазиса при съответния пациент?

Основният показател за обозначаване на тежестта на изява на псориазиса е т.нар. PASI-индекс. Колкото по-голяма е стойността на този показател, толкова по-сериозна е изявата на псориазиса при съответния пациент. Сериозността на кожните изяви на псориазис обаче не корелира по никакъв начин с това в каква степен псориатичният артрит ще засегне ставите на същия пациент. При хора с псориатични плаки, покриващи буквално цялото им тяло е възможно изобщо да не се развие псориатичен артрит, а в други случаи на хора с незначителни кожни изяви на псориазис, артритът може да предизвика сериозни ставни увреждания.

Има ли специфични изследвания, насочени към дигностициране на псориатичен артрит?

Най-често псориатичен артрит се установява едва след поява на характерните симптоми – скованост, оток и болка в ставите. Важно за своевременното му откриване е хората с псориазис да си правят периодични прегледи при ревматолог.

До каква степен може да се излекува пациент с псориатичен артрит?

Това зависи от индивидуалните особености и от това доколко адекватно ще бъде предписаното му лечение. Затова програма Псоралек организира безплатни прегледи и консултации с водещи специалисти, които биха могли да препоръчат най-удачните лечебни подходи според конкретните нужди на всеки човек с псориазис или псориатичен артрит.

borola