Псориазис и псориатичен артрит са сред водещите здравословни проблеми, засягащи и деца, и възрастни в световен мащаб. Често се разглеждат успоредно, защото е доказана причинно-следствената връзка помежду им.

Псориатичен артрит – същност и разпространение

Псориатичният артрит е форма на артритно заболяване, което се среща при хора, страдащи от псориазис. Приблизително 5-10% от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит, най-често между 30 и 50-годишна възраст. Първоначално се диагностицира псориазисът, а артритът обикновено се развива след години като усложнение. Едва при 15% от случаите артритните прояви предхождат кожните оплаквания. Псориатичният артрит се класифицира като серонегативна спондилоартропатия, тъй като 50% от пациентите имат спондилоартопатия, асоциирана с псориазис.

Псориатичен артрит – причини за появата му

Псориатичният артрит има автоимунен характер. Развива се, когато имунната система на пациента започне да атакува собствени клетки и тъкани. Абнормалният имунен отговор причинява възпаление на ставите. Не е напълно ясно защо имунната система атакува собствените клетки на тялото, но се отчита влиянието на различни причини:

 1. Имунни нарушения – те включват повишение на някои имуноглобулини и наличие на имунни комплекси.
 2. Генетични фактори – фамилни проучвания показват по-голяма честота на заболяването у кръвни родственици на боледуващите. Много от пациентите с псориазис имат роднини, страдащи от същото заболяване. Учените са открили някои генетични маркери, които могат да бъдат свързани с развитието на псориатичен артрит. При деца, чиито родители страдат от псориатичен артрит, има три пъти по-голяма вероятност тe да го развият.
 3. Фактори на околната среда – причинна роля може да имат инфекциозните агенти, физическа травма и др. Допуска се участие на стрептококова инфекция и на ретровируси.

Клинични прояви на псориатичен артрит

Псориатичният артрит, подобно на псориазиса, има хроничен характер. Протича с периоди на липса на симптоми (ремисия) и периоди на влошаване (обостряне на оплакванията).

Псориатичният артрит може да засегне ставите от едната или двете страни на тялото. В около 70% от случаите се засягат периферните стави (бедрата, раменете, ръцете и краката). По-рядко псориатичният артрит поразява гръбначния стълб (в тези случаи говорим за аксиална форма на псориатичен артрит). Заболяването може да засегне и залавните места на сухожилията към костите. На база на тези особености се проявяват и характерните за псориатичен артрит симптоми, наподобяващи тези при пациентите с ревматоиден артрит. По-чести симптоми са:

 • подуване на пръстите на ръцете и краката
 • болка в краката
 • болка в гърба
 • скованост и ограничена подвижност на някои стави

При мъжете по-често се проявява аксиалната форма на заболяването, докато жените страдат по-често от периферни форми. При част от пациентите се стига до поява на спондилит, протичащ с възпаление в ставите между прешлените.

Как се диагностицира псориатичен артрит?

Прегледът при съмнение за псориатичен артрит протича с обстойно проучване на ставите за установяване на оток или болезненост. Няма тест, с който с абсолютна сигурност да се постави диагнозата псориатичен артрит. С някои тестове обаче може да бъдат отхвърлени други възможни диагнози като ревматоиден артрит или подагра. По-често прилаганите тестове са:

 • Рентген – чрез рентгеновото изследване могат да бъдат открити промени в ставите, които да насочат към псориатичен артрит.
 • Ядрено-магнитен резонанс – чрез това изследване се получава по-детайлен образ на меките тъкани и костите в тялото. Чрез него могат да бъдат открити промени в сухожилията и лигаментите.
 • Изследване на ставна течност – с него се откриват уратни кристали. Те са показателни за заболяването подагра, при което също има увреждане на ставите.

При установени възпаления по хода на гръбначния стълб или в определени стави е важно да се установи дали те не са следствие от заболявания като анкилозиращ спондилит, реактивен артрит (синдром на Райтер) или улцерозен колит. Това е важно за правилното диагностициране на състоянието.

Лечение на псориатичен артрит за предотвратяване на усложнения

Няма дефинитивно лечение за този тип артритно заболяване. Терапията е предимно симптоматична за облекчаване на оплакванията на пациента. Извършва се от специалист ревматолог и/или дерматолог. Най-често използваните медикаменти за лечение на псориатичен артрит са:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства
 • Имуносупресори
 • Инхибитори на тумор-некротизиращ фактор-алфа (TNF-α)

Псориатичният артрит е системно ревматично заболяване, което обаче може да прогресира и да предизвика възпаление на тъканите на тялото далеч от ставите. Успешното лечение може да предпази от усложнения, засягащи тъканите в очите, сърцето, белите дробове и бъбреците.